STYX operaspektakel op voormalige NS Wagenwerkplaats Amersfoort


nieuwe opera van Xynix en orkest de Volharding

AMERSFOORT, 20070501 -- Van 31 mei t/m 10 juni 2007 spelen Xynix Opera & Orkest de Volharding de nieuwe muziektheatervoorstelling STYX, in de Veerensmederij op de voormalige NS Wagenwerkplaats in Amersfoort. Een spetterend operaspektakel geschreven door Imme Dros en met muziek van Chiel Meijering. Met o.a. Leonie van Veen als Antigone en Wiebe-Pier Cnossen als Charon.

De opera STYX vertelt over Antigone (Leonie van Veen) als zij na haar dood aan de oever van de Styx, de rivier die de bovenwereld scheidt van de onderwereld, terecht komt. Aan de oever van de Styx wacht Charon (Wiebe-Pier Cnossen) op de doden. Saai, dodelijk saai vindt hij zijn taak. Uit verveling maakt hij dagelijks een nieuwe jingle met daarop: doden wilt u overvaren? 1 Obool!

Antigone was echter levend en zonder dit muntstuk begraven en kan niet betalen voor haar overtocht. Charon weigert haar gratis over te zetten. Hij wil vermaakt worden. la Jerry Springer dwingt hij Antigone om de meest gruwelijke verhalen over roddel, misdaad en moord te vertellen; dat zijn de beste. Verhalen, in ruil voor een overtocht...

Uitgangspunt van deze opera is het geestige en vileine libretto van Imme Dros. Een schrijfster met grote zeggingskracht en gevoel voor theater. Chiel Meijering componeerde voor STYX muziek die een moderne cross-over is tussen jazz, pop, blues en opera. Joke Hoolboom regisseerde het stuk met 5 zangers en 10 dansers. De voorstellingen worden muzikaal begeleid door het Orkest De Volharding onder leiding van Jussi Jaatinen.

STYX is alleen te zien in de Veerensmederij te Amersfoort, een voormalig industrieel pand op het spoorwegemplacement achter het station Amersfoort CS. In de Veerensmederij (1908) werden de veren gesmeed voor de treinstellen van de Nationale Spoorwegen.

In grote smidsvuren aan alle zijkanten van het gebouw werden deze vervaardigd en opgeslagen in het midden. In het artistieke concept wordt de geschiedenis van het gebouw verweven in de voorstelling. De Veerensmederij is op dit moment een leegstaand gebouw waaraan verval en vergankelijkheid zichtbaar zijn. Op een speelvlak van 900 vierkante meter wordt door decorontwerper Douwe Hibma een dodenrijk gebouwd. De schimmen aan de overzijde van de Styx lijken te zweven in de ruimte.

In de voorstelling STYX is de locatie de smederij van Pluto, oppergod van de onderwereld. Pluto en Charon zijn in STYX versmolten tot n persoon. Charon is smid en in zijn smidsvuur vervaardigt hij materialen die hij met takels via een rail van voor naar achter en terug door de ruimte kan bewegen. De takels vervoeren ook de personages. Als bewaker van het dodenrijk bepaalt hij wie er over de Styx wordt gezet.

Creatie

muziek: Chiel Meijering

libretto: Imme Dros

regie: Joke Hoolboom

decor: Douwe Hibma

kostuums: RUIM ontwerpers

spel/zang

Charon: Wiebe-Pier Cnossen

Antigone: Leonie van Veen

Ismene/Iokaste: Ingrid Stijsiger

Haimon/Kreon Sinan: Vural

Polyneikes/Oidipous: Niek Idelenburg

Orkest

De Volharding, o.l.v. Jussi Jaatinen.

Voorstellingen

do 31 mei 2007 20:15 uur

vr 1 juni 2007 20:15 uur - PREMIRE

za 2 juni 2007 20:15 uur

do 7 juni 2007 20:15 uur

vr 8 juni 2007 20:15 uur

za 9 juni 2007 20:15 uur

zo 10 juni 2007 12:00 uur en 15:00 uur

Locatie

De Veerensmederij op de voormalige NS Wagenwerkplaats in Amersfoort.

Gelegen pal achter het station van Amersfoort (uitgang Noordzijde)

Kaarten

18,00 voor volwassenen / 10,00 voor jongeren t/m 18 en CJP-pashouders.

Reserveren: 0346 - 212231 / info@xynixopera.nl

Meer informatie op: www.veerensmederij.nl


Deel: ' STYX operaspektakel op voormalige NS Wagenwerkplaats Amersfoort '
Lees ook