50% subsidie op een groendak in Amsterdam, wist u het?


Amsterdammers maken maar weinig gebruik van deze riante subsidie

Amsterdam, 20140206 -- Toen de 15% subsidie op zonnepanelen vorig jaar stopte, vreesde men voor een daling van het aantal verkopen. De media zaten er bovenop. Weinig aandacht is er echter voor een subsidie met een veel hógere tegemoetkoming; de tot wel 50% subsidie voor groendaken,. Met deze riante subsidie probeert de gemeente de aanleg van groendaken in Amsterdam te stimuleren, maar in de praktijk wordt er nog te weinig gebruik gemaakt van deze subsidie.

Een groendak is een dak begroeid met o.a. vetplantjes, kruiden en/of gras. Groendaken kennen veel voordelen, die nog lang niet algemeen bekend zijn. Zo is een groendak o.a. goed voor de warmte- en geluidsisolatie van een woning of pand, verminderen van CO2-emissies door energiebesparing, verhoging levensduur van een dak, gezondheid, meer groen en biodiversiteit, vermindering Urban Heat Island effect (UHI), waarde verhoging woning of pand,  verlaging van de druk op het rioolstelsel en voor waterbeheer. Tot op heden is er echter nog maar weinig goede informatie te vinden over groendaken én zijn er weinig echte specialisten om ze aan te leggen. Groendaken zullen in de toekomst essentieel worden voor steden. De aarde zal steeds meer opwarmen. Groendaken kunnen én moeten voor verkoeling gaan zorgen. Onlangs kwam bijvoorbeeld het bericht naar buiten dat het Urban Heat Island effect in Melbourne al dodelijke slachtoffers opeiste.

Een ander groot voordeel van groendaken heeft ervoor gezorgd dat sedumdaken meer bekendheid hebben gekregen; het positieve effect op zonnepanelen. Groen verkoelt. Wie wel eens hartje zomer op gras heeft gelopen weet dat gras niet warm wordt. Op een groen dak blijft de temperatuur laag waardoor het rendement van zonnepanelen wordt vergroot. In de zomer kan de temperatuur op een bitumineus zwart dak oplopen tot 85°C, terwijl de temperatuur van een groen dak maximaal zal oplopen tot 35°C. Zonnepanelen hebben het hoogste rendement bij een omgevingstemperatuur onder de 25°C. Uit een recent onderzoek in Berlijn blijkt het rendement van zonnepanelen met 6-25% toe te nemen wanneer deze gecombineerd worden met een groendak. Door de combinatie van zonnepanelen is de populariteit van groendaken steeds meer aan het toenemen.

Ondanks deze hernieuwde belangstelling voor groendaken door de combinatie met zonnepanelen wordt er nog steeds weinig gebruik gemaakt van de beschikbare subsidie. Verschillende stadsdelen in Amsterdam hebben elk jaar een potje beschikbaar, maar deze raakt lang niet altijd leeg, zoals in Amsterdam West in 2013 het geval was.  Wat is hier de oorzaak van?  Waarom maakt de burger nauwelijks gebruik van deze riante subsidie? “Gemeenten moeten beseffen dat er geen vraag is naar iets dat onbekend is”, aldus Matthijs Bourdrez, eigenaar Solar Sedum – een bedrijf in groendaken en zonnepanelen-, “onbekend maakt onbemind”. De gemeente heeft het belang van meer groendaken in de stad allang ingezien, vandaar ook de subsidie om haar burgers te stimuleren meer groendaken aan te leggen. Zou de gemeente dan niet ook voor meer populariteit en informatie moeten zorgen? Of zoals Matthijs Bourdrez het verwoordt “Groendaken kun je maken of breken als gemeente”. 


Deel: ' Subsidie van 50% op een groendak in Amsterdam '
Lees ook