Gemeente Westerveld

30-1-2003
Subsidie voor boek Stichting Joodse Werkkampen.

Het college van B&W heeft besloten ? 2.500 beschikbaar te stellen voor de Stichting Joodse Werkkampen. De stichting heeft een boek in voorbereiding dat gaat over de geschiedenis van Joodse werkkampen in Friesland en Drenthe.

Het college vindt het belangrijk dat in beeld wordt gebracht wat zich hier in die periode, soms buiten het gezichtsveld van omwonenden, in hun omgeving heeft afgespeeld. Door dit in boekvorm vast te leggen blijft de geschiedenis bewaard. Naast het boek worden er ook lesbrieven gemaakt voor het voortgezet onderwijs. Als ?tegenprestatie? vraagt het college om vier exemplaren van het boek voor de vier historische verenigingen in Westerveld.

De geschiedenis.
Begin 1942 werden Joodse jongens en mannen van 18 tot 55 jaar door de nazi?s te werk gesteld in diverse werkkampen op het platteland. In Friesland en Drenthe bevonden die kampen zich in Blesdijke, Elsloo, Fochteloo, Diever ( 2 stuks) en Vledder.
Onder het mom van gezinshereniging werden ze op 2 oktober 1942 via kamp Westerbork getransporteerd naar Auschwitz en Sobibor. Deze gruwelijke geschiedenis wordt momenteel te boek gesteld waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van de spaarzame verhalen van overlevenden en talrijke authentieke brieven, foto?s en documenten uit de werkkampen.

Deel: ' Subsidie voor boek Stichting Joodse Werkkampen '
Lees ook