Anti Racisme Informatie Centrum


Nieuws

Succesvol surveilleren

De jaarwisseling 1997-1998, nu ruim een jaar geleden, verliep in Gouda bepaald niet vlekkeloos. Ingegooide ruiten zorgden voor een schadepost van tienduizenden guldens. Daar baalde niet alleen de politie van, ook de Marokkaanse jongeren uit de 'probleembuurt' Oost waren het zat.
Omar El Hatri (22), één van de jongeren: 'Er stonden allerlei negatieve dingen in de krant. Marokkaanse jongens krijgen vaak de schuld. Ik wil de mensen laten zien dat niet alle Marokkanen dit soort dingen doen en dat het niet juist is alle jongens over één kam te scheren.' Daarom boden de jongens aan samen met de politie te surveilleren tijdens oudejaarsnacht. Het werd een groot succes: het bleef die nacht rustig en de jongens kregen volop positieve belangstelling. Zesentwintig jongeren deden mee, nog meer meldden zich aan.

Een aantal agenten was zo enthousiast dat zij hun vrije avond opgaven om mee te doen aan het project.
Martin van Oordt van Politiebureau Oost: 'Ik werk nu drie jaar in de wijk en probeer met kleine stapjes de band met de Marokkaanse jeugd te verbeteren. Het is geen verhaal van vandaag of morgen. In het begin hadden we veel problemen met de jongeren. We hebben ervoor gekozen om met ze in gesprek te gaan. Het is heel belangrijk om de jongens te respecteren, gezamenlijk activiteiten te ondernemen, maar ook om duidelijke grenzen te trekken.' Eén van de activiteiten was een voetbaltoernooi met gemengde teams: jongeren en politieagenten samen. Martin: 'Dan móet je de bal naar elkaar overspelen en samenwerken, anders win je niet.'

Het is nog niet duidelijk of er bij de eeuwwisseling weer gezamenlijk gesurveilleerd wordt. Omar is inmiddels betrokken bij het verbeteren van de sfeer tussen jongeren en het personeel in een plaatselijk zwembad.

Voor meer informatie over de aanpak van Politiebureau Oost, bel: 0182-58 77 77.

Deel: ' Succesvol surveilleren bij jaarwisseling in Gouda '
Lees ook