Succesvolle Ecomobiel vakbeurs toont routekaart naar nieuwe mobiliteit


Loosdrecht, 20141015 -- Ecomobiel 2014 gaat de boeken in als een geslaagde beurs. Ruim 50% van het bezoek was voor het eerst op de beursvloer. Dit toont aan dat het onderwerp mobiliteit bij een steeds grotere groep bedrijven en overheden een prominentere plaats op de agenda krijgt. Ook het aantal fleet- en mobiliteitsmanagers dat de beurs bezocht steeg met 25% t.o.v. 2013.

Van MKB tot corporates: de behoefte aan innovatieve en kostenbesparende mobiliteitsoplossingen neemt toe. Paul Jan Jacobs, woordvoerder namens beursorganisatie 54Events: “Economie en duurzaamheid gaan inmiddels hand in hand. Ondernemers en leidinggevenden zijn zich scherper bewust van mobiliteit en het feit dat deze kosten zwaar op de balans drukken. Zij gaan actiever op zoek naar betaalbare,  vernieuwende én duurzamere oplossingen.” Naast de interesse in voertuigen gaat de aandacht van de zakelijke bezoeker ook steeds vaker uit naar deeleconomie-toepassingen zoals carsharing en mobiliteitskaarten, de rol van ICT en ontsluiting en toepassing van data in de bedrijfsvoering.

Investeringsbereidheid

Het aantal bezoekers van de beurs was 4.047, iets meer dan in 2013. Jacobs: “Het percentage eindbeslissers groeide van 27% in 2013 naar 31% in 2014.” Evenals vorig jaar bleek de investeringsbereidheid onder de bezoekers aanzienlijk: ruim 39% van de respondenten uit de bezoekersevaluatie gaf aan binnen 6 maanden te willen investeren. “Ecomobiel biedt vlootverantwoordelijken die voorop willen blijven lopen een platform om hun wagenpark slimmer te organiseren, brandstofkosten te besparen en mobiliteit met een bredere scope in te vullen voor nu en in de toekomst,” somt Jacobs op, “Denk aan de inzet van deelauto’s, ov, e-bikes of e-scooters om zakelijk vervoer duurzamer en goedkoper in te vullen.”

Connected driving

Smart Mobility of Intelligente Mobiliteit bleek een van de smaakmakers tijdens Ecomobiel 2014.  Deze ontwikkeling beschrijft de connectiviteit onderling tussen gebruikers, voertuigen en infrastructuur. Hierdoor wordt de veiligheid vergroot, verbetert de doorstroming van verkeer en is er minder uitstoot. De individuele gebruiker zal in de nabije toekomst beter geïnformeerd op weg gaan, ondersteund door een ‘intelligente driver assistance’ die o.a. autonoom rijden mogelijk maakt. Zowel de inhoudelijke sessies als de presentaties op de beursvloer werden goed bezocht. De deelnemers waren zeer te spreken over de kwaliteit van de contacten en de doelgerichte vragen die zij kregen. Wim Vossebelt, CEO van V-Tron: “De bezoekers waren geïnteresseerd en wisten waar ze het over hadden. Vooral het onderwerp connected-driving was zeer populair. Ecomobiel was prettig georganiseerd, transparant en goed bereikbaar.”

1000 proefritten

Traditioneel zijn de Test & Drive Parcoursen – voor zowel snel als langzaam verkeer – tijdens Ecomobiel vol bezet. Dit jaar werden bij elkaar maar liefst zo’n 1.000 proefritten gemaakt. De populairste testauto’s waren de BYD, de ‘waterstofauto’ Hyundai ix35 en de Kia Soul EV. Gian Russchen namens Kia: “De aandacht voor de vorige maand geïntroduceerde Kia Soul EV overtrof onze verwachtingen. We hebben vele kwalitatieve prospects gesproken die gericht interesse hebben in een aankoop.” Ook wisten testrijders de 100% elektrische bedrijfswagen Nissan e-NV200 goed te vinden.  Nissan profileerde de e-NV200 buitengewoon opvallend. Niet alleen werd de pick-up versie geïntroduceerd, de importeur exposeerde op het voorterrein van Ahoy ruim 50 exemplaren die waren gecharterd van een keur aan ondernemers uit de gehele Randstad om zo de brede toepasbaarheid van het voertuig te onderstrepen.

Toename interesse Light Electric Vehicles (LEV)

Deze editie is de zone LEV goed bezocht en zijn er vele proefritten gemaakt. “De elektrische scooter is bezig aan een opmars”, bevestigt Robert van de Nadort van RR Mobility, “Govecs heeft om die reden specifiek gekozen voor Ecomobiel om haar nieuwste ontwikkelingen te tonen aan professionele gebruikers zoals bezorgdiensten en overheden.”  De e-bike en e-scooter worden steeds vaker ingezet als alternatief voor woon-werkverkeer.

Recordaantal activiteiten en initiatieven

De 6e editie van Ecomobiel kende een recordaantal van 55 workshops, seminars en symposia, zowel op het centrale podium op de beursvloer als in het omliggende zalencomplex. Een van de hoogtepunten was het Nationaal Forum Brandstoffenmix op de eerste beursdag. De organiserende partners Platform Toekomstige Mobiliteit, DOET, GroenGasMobiel, NWBA en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu kunnen tevreden terugkijken op dit inhoudelijk sterke event. Een ander opvallend event was de officiële start van de Dutch Eco Drivers League. Dit initiatief van de Climate Neutral Group en Prodrive Learning brengt organisaties als Arval, Shell en Van Lanschot samen die in wedstrijdverband 9 maanden lang ‘eco’ gaan rijden. Op 7 oktober werd de Rotterdamse Green Deal 010 Zero Emission Stadslogistiek officieel ondertekend. Door de bevoorrading van winkels in 2020 grotendeels met elektrische voertuigen te doen en dit beter te spreiden over de dag zijn er volgens de betrokken partijen grote voordelen te behalen voor de geluidsbelasting en luchtkwaliteit.

Plug-in Coalitie

Een ander initiatief ter verbetering van de luchtkwaliteit werd op de tweede dag van Ecomobiel gelanceerd door het Longfonds. Het Longfonds wil samen optrekken met een netwerk van bedrijven om het onderwerp luchtklimaat hoger op de agenda van de overheid te krijgen. De Plug-in Coalitie bood het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de EV-wijzer en een convenant, gesloten tussen RAI Vereniging en VNA, aan. De Plug-in Coalitie werkt onder het Formule E-Team en bestaat uit VNA, RAI Vereniging, The New Motion, Vereniging DOET en Natuur & Milieu. De Coalitie roept Staatssecretaris Wiebes op om de subsidie op plug-in hybrides ongewijzigd te laten.

Carrosserie NL

Op het gebied van Ecologistiek werd dit jaar het Carrosserie NL paviljoen geïntroduceerd. De aanwezige bedrijven verheugden zich in de belangstelling van het bezoekende publiek. Joost Hugense van Smartbox: “De beurs trekt meer management dan andere beurzen in de sector waar we vaak vooral chauffeurs treffen. We hadden dan ook twee dagen heel serieus publiek op onze stand en hebben er goede leads uit gehaald.”


Deel: ' Succesvolle Ecomobiel vakbeurs toont routekaart naar nieuwe mobiliteit '
Lees ook