Sun brengt i-Planet op de markt

Op het Java Enterprise Solutions Symposium in Parijs heeft Sun Microsystems haar nieuwste, revolutionaire softwareproduct i-Planet geïntroduceerd. Deze nieuwe software creëert virtuele werkplekken waarmee vanaf elke door Java ondersteunde browser, op elk gewenst moment toegang wordt geboden tot de complete onderneming, inclusief applicaties, bestanden en e-mail. Hierdoor kunnen ondernemingen portals realiseren die geautoriseerde gebruikers veilige toegang bieden tot het intra- en extranet vanaf elke door Java ondersteunde browser, waardoor het lijkt alsof ze aan een desktop op kantoor werken.

Deze software wordt door de Sun/Netscape-alliantie verkocht als onderdeel van haar complete e-commerce portfolio, waarmee uitgebreide one-stop- shopping-mogelijkheden worden geboden aan partners en andere ondernemingen die actief zijn in de huidige Net-economie.

"De Sun/Netscape-alliantie ondersteunt ondernemingen die actief zijn binnen de Net-economie met complete, gebruikersvriendelijke enterprise- en e-commerce-oplossingen", aldus Mark Tolliver, President en General Manager van de Sun-Netscape alliantie. "Met i-Planet kunnen bedrijven nu voor het eerst cruciale bedrijfsinformatie, applicaties en resources van hun intranet beschikbaar stellen aan mobiele medewerkers, kantoren, partners, leveranciers en consultants. Het is niet langer van belang waar ze zich bevinden want ze hebben slechts een browser nodig."

i-Planet biedt meer flexibiliteit dan de bestaande oplossingen omdat zelfs toegang wordt geboden tot informatie achter de firewall, terwijl dezelfde beveiliging wordt geboden als binnen een Virtual Private Networkd (VPN) of andere portals. Deze producten bieden slechts point-to-point-oplossingen, terwijl i-Planet veilige toegang biedt tot vrijwel alle door een browser ondersteunde apparatuur. In tegenstelling tot de bestaande portal- oplossingen die e-mail toegang, of HTML-applicaties en data toegang bieden, biedt i-Planet toegang tot een complete, heterogene communicatie-omgeving. Deze omgeving kan bestaan uit een Solaris-, Unix-, Microsoft Windows-, Novell, Windows NT, MVS of andere besturingsplatforms.

Deze versie van i-Planet wordt onder naam 'Sun.Net' al bij Sun gebruikt door de 10.000 buitendienstmedewerkers. i-Planet vergroot niet alleen de productiviteit van mobiele werknemers door hun toegang tot realtime in- en externe informatie te geven, maar het biedt ook IT-afdelingen grote voordelen. Een uniek voordeel van i-Planet is het 'Extranet on Demand'. Een extranet kan nu eenvoudig en veilig worden opgezet, zonder dat de volledige IT-infrastructuur zoals firewalls en routers wordt gewijzigd. Daarbij blijft ook de bestaande applicatie-interface in tact. Hierdoor kunnen onderdelen van het bedrijfsintranet in korte tijd toegankelijk worden voor partners en leveranciers.

Verder zijn er met i-Planet geen aanpassingen nodig in de software of configuratie van de apparatuur van de eindgebruiker. Hierdoor kunnen applicatiewijzigingen, installaties, verhuizingen of andere veranderingen zeer snel plaatsvinden. Daarnaast is er geen speciale client-software nodig voor de verschillende besturingssystemen, zodat IT-afdelingen veel tijd en geld kunnen besparen. Dit voordeel wordt nog versterkt door de uitgebreide ondersteuning van gespecialiseerde Sun Professional Services-consultants. Bovendien biedt i-Planet een veilige versleutelde Java-applet die gebruikers op verzoek kunnen downloaden. Zo wordt direct de functionaliteit van een VPN gerealiseerd, zonder dat de beveiligde Web-toegang wordt aangepast.

De architectuur van i-Planet is opgebouwd uit een gateway, de i-Planet-server en i-Planet netwerksoftware. De gateway verzorgt de inlogprocedure inclusief de autorisatie voor bepaalde informatie en geeft dit verzoek door aan de server. De server bevat software voor de toegang tot bestanden, mail en andere applicaties. De netwerksoftware bevat alle benodigdheden voor de daadwerkelijk remote access. i-Planet is platform- en apparatuuronafhankelijk en ondersteunt PC's, netwerkcomputers en kiosks. Volgens planning zal i-Planet op korte termijn ook PDA's en Internet-telefoons ondersteunen.

Meer informatie over i-Planet is te vinden op het Internet: www.sun.com/iplanet

[Service, Support & Training]

copyright © 1999 sun microsystems nederland bv, amersfoort. alle rechten voorbehouden.

Deel: ' Sun introduceert i-Planet '
Lees ook