STICHTING ALCOHOLPREVENTIE

Supermarkten in overtreding met plaatsing mixdrankjes

Uit een onderzoek van de Stichting Alcoholpreventie blijkt dat nog steeds veel supermarkten alcoholhoudende mixdrankjes naast of tussen de frisdranken plaatsen. Dit ondanks een wettelijk verbod dat sinds ruim anderhalf jaar is opgenomen in de Drank- en Horecawet. Voor die tijd was er alleen een vrijwillige afspraak dat supermarkten de mixdrankjes niet tussen de frisdranken zouden zetten. Dit onder andere wegens de kans op verwarring bij minderjarigen: de mixdrankjes, zoals Passoa of Pisang Ambon met Jus d'orange zitten vaak in hetzelfde soort blikjes als frisdranken. Ook de varianten die in flesjes zitten, zoals Bacardi Breezer, hebben door de vrolijke kleurtjes een limonade-achtige uitstraling.

Bij een vorig onderzoek in 1998 bleek ruim een kwart van de onderzochte supermarkten (26 procent) de mixdrankjes bij de frisdranken te hebben geplaatst. Het huidige onderzoek, uitgevoerd in de maanden juli en augustus, laat geen significant ander beeld zien: 28 procent van de supermarkten plaatst op dit moment nog steeds de mixdrankjes tussen de frisdranken.

In typische vakantieplaatsen als Valkenburg, Terschelling en Noordwijk is het beeld nog veel ongunstiger. Daar zet 67 procent van de supermarkten de alcoholhoudende mixdrankjes tussen de frisdranken. Gezien het drinkgedrag van vakantievierende jongeren een onrustbarend hoog percentage, vindt de Stichting Alcoholpreventie.

De NS-stationswinkels van Wizzl maken het nog bonter: hier plaatsen alle onderzochte vestigingen de mixdrankjes bij de frisdranken.

De Stichting Alcoholpreventie heeft de adressen van de betreffende supermarkten doorgegeven aan de Keuringsdienst van Waren die verantwoordelijk is voor de handhaving van de Drank- en Horecawet.

De Stichting Alcoholpreventie deelt de in de Alcoholnota geuite bezorgdheid van minister Borst over de toegenomen consumptie van dergelijke drankjes door minderjarigen en verzoekt de Tweede Kamer, die a.s. maandag over de Alcoholnota vergadert, dan ook om maatregelen om de niet toegestane, maar in de praktijk gedoogde verkoop van alcoholhoudende drank aan minderjarigen in supermarkten terug te dringen. Gezien het kennelijk ontbreken van bereidheid bij de supermarkten om mixdrankjes volgens wettelijk voorschrift op te stellen, moet daarbij naar de mening van de Stichting Alcoholpreventie overwogen worden om de verkoop van dergelijke mixdrankjes in supermarkten geheel te verbieden.

Einde persbericht

---

---
Voor meer informatie en voor adressen van de supermarkten die de wet overtreden kunt u contact opnemen met de Stichting Alcoholpreventie, J.F. Kennedylaan 99, 3981 GB Bunnik, afdeling Voorlichting (M.Bakker), tel.: 030-6565041.


03 okt 01 16:35

Zoekwoorden:

Deel: ' Supermarkten in overtreding met plaatsing mixdrankjes '
Lees ook