Welluidend modern klassiek. Over nieuwe spirituele muziek


Symposium en concert met o.a. Joep Franssens

NIJMEGEN, 20101130 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert een symposium met concert over een nieuwe welluidende vorm van moderne klassiek muziek: nieuwe spirituele muziek. Componist Joep Franssens gaat in discussie over de vraag of nieuwe spirtuele muziek een welkome reactie is op een vastgelopen modernisme of dat het vooral een vorm van nostalgie of regressie is. Het symposium met concert vindt plaats op zaterdag 18 december 2010 van 14.00 - 17.00 in de Studentenkerk van de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmuslaan 9A.

Er waait een frisse wind in de wereld van de moderne klassieke muziek. Een stroming die welluidend en emotioneel aansprekend wil zijn: nieuwe spirituele muziek.

In de video een voorbeeld van nieuwe spirituele muziek: Grace van Joep Franssens.

Joep Franssens is de bekendste Nederlandse componist van nieuwe spirituele muziek, die in het buitenland vertegenwoordigd wordt door grootheden als Arvo Prt, Henryk Gorecki en John Tavener. Deze componisten hebben na decennia van te zeer verstandelijke muziek met uitsluiting van het gevoel, de schoonheid teruggebracht in de moderne klassieke muziek. Bovendien heeft hun muziek een `spirituele' lading die niet alleen het hoofd, maar ook het hart van de luisteraars aanspreekt.

Tijdens dit symposium gaan de sprekers op zoek naar de wortels en de betekenis van deze nieuwe muzikale stroming.

Violiste Sarah Oates voert Blue Encounter van Joep Franssens uit. Althobost Ernest Rombout speelt ShivaShakti van Rokus de Groot.

Sprekers en muzikanten
Joep Franssens is componist. Sinds 1999 is zijn ster rijzende als componist van instrumentale werken en koorwerken. Zijn streven naar aansprekende en welluidende muziek heeft hem bij het publiek veel waardering opgeleverd.
Prof.dr. Rokus de Groot is componist en hoogleraar Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.
Prof.dr. Martin Hoondert is hoogleraar Muziek en christendom aan de Universiteit van Tilburg.
Prof.dr. Jean-Pierre Wils is hoogleraar Sociale, politieke wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Dr. Joos van Vugt, historicus en programmamaker van het Soeterbeeck Programma, is voorzitter.


Sarah Oates is een gerenommeerde Zuid-Afrikaanse violiste. Sinds 2003 maakt zij deel uit van het Devich Trio. In 2008 werd zij benoemd tot eerste concertmeester van Holland Symfonia.
Ernest Rombout is een van de meest vooraanstaande hobosten van Nederland. Naast solo-concerten speelt hij ook in kamermuziekensembles en is hij actief als dirigent en muziekpedagoog.

Meer informatie op www.ru.nl/sp/muziek

Soeterbeeck Programma


Deel: ' Symposium en concert over nieuwe spirituele muziek in Nijmegen '
Lees ook