Vrije Universiteit Amsterdam


veb@dienst.nl

Symposium over alcoholverslaving aan de Vrije Universiteit: Aanleg voor alcoholverslaving in genen vastgelegd?

Zit alcoholverslaving in de genen? Zijn sommige mensen kwetsbaarder voor alcoholisme dan anderen? Hoe gaan artsen om met patiënten met een alcoholverslaving? Verschillende aspecten van alcoholverslaving en de gezondheidszorg staan centraal tijdens het symposium Alcoholverslaving: maakt drank meer kapot dan de dokter goed kan maken?, dat op woensdag 17 februari plaatsvindt aan de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam. Het symposium wordt georganiseerd door studenten Geneeskunde van de Medische Faculteitsvereniging aan de VU (MFVU).

Biologische factoren, waaronder genetische, spelen een belangrijke rol bij verslaving. Onderzoek heeft aangetoond dat er meerdere, zogenaamde kwetsbaarheidsgenen bestaan die willekeurig in de bevolking voorkomen. Of degene met kwetsbaarheidsgenen ook daadwerkelijk alcoholist wordt, is afhankelijk van omgevingsfactoren. Met diagnostische tests zou men kwetsbare personen vroegtijdig kunnen opsporen, zodat hij of zij preventieve maatregelen kan nemen om niet intensief en frequent met alcohol in aanraking te komen.

Verschillende sprekers en ervaringsdeskundigen zullen tijdens dit symposium ingaan op de diverse aspecten van alcoholisme, waarbij het hoofdaccent ligt op alcoholverslaving en de gezondheidszorg. Prof.dr. Gunning, hoogleraar Kind- en Jeugdpsychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam, behandelt de genetische kwetsbaarheid voor alcoholisme. Mw. A. Schadé, werkzaam als psychiater op de Angstpolikliniek van het Johan Weyer Instituut, gaat in op de psychische problemen waar veel alcoholisten naast hun alcoholverslaving mee kampen. Mw. R. Vecht- van de Bergh bespreekt de problemen van artsen die zelf met een alcoholprobleem kampen.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Het symposium Alcoholverslaving: maakt drank meer kapot dan de dokter goed kan maken? vindt plaats op woensdag 17 februari van 9.30 tot 15.30 uur aan de Medische Faculteit van de VU, collegezaal FG 1, Van der Boechorststraat 7 te Amsterdam. Voor meer informatie of het programmaboekje kunt u contact opnemen met de symposiumcommissie MFVU, Anet Woertel, tel. (020) 444 8353 of fax (020) 444 8398.

Programma symposium Alcoholverslaving Vrije Universiteit

9.30 uur Opening

9.45 u 10.15 uur Prof.dr. W.B. Gunning

Genetische predispositie voor alcoholverslaving

10.15 u 10.45 uur M. Goudswaard

Ervaringsdeskundige

11.15 u 11.45 uur mw. A. Schadé

project Angst en Alcohol

11.45 u 12.15 uur mw. R. Vecht- van de Bergh

Artsen en alcoholverslaving

13.30 u 13.55 uur R. Spieksma

Alcoholgebruik in de samenleving

13.55 u 14.20 uur mw. A. Fouwels

De relatie tussen arts en alcoholverslaafde

14.20 u 14.45 uur H.N. Plomp

Preventie

15.15 u 15.35 uur B. Veenings

Aandoeningen als gevolg van alcohol

_________________________________________________________________

15-02-1999 / pb 98.10 / bv

Deel: ' Symposium over alcoholverslaving '
Lees ook