Symposium over poëzie en religie met o.a. Les Murray


Nijmegen, 20110606 -- De beroemde Australische dichter Les Murray is hoofdgast tijdens Poëzie en religie. De sensatie van het uitgestelde begrip. In dit symposium onderzoeken dichters, denkers en deelnemers de maatschappelijke inbedding, de rituelen en de overeenkomsten van poëzie en religie. Neerlandicus Jos Joosten schreef speciaal voor deze gelegenheid een essay met het gedicht Poëzie en religie van Les Murray als inspiratiebron. Dit symposium van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en Literair productiehuis Wintertuin vindt plaats op vrijdag 17 juni 2011 van 13.00 - 17.00 uur in de Studentenkerk van de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmuslaan 9A.

Is er een verschil tussen katholieke en protestantse poëzie? Welke rol speelt poëzie in oosterse religies? Kunnen gedichten troost bieden? Hoe schrijf je een gedicht en hoe vertaal je het? In vier parallelsessies komen deze vragen aan de orde.

Religies zijn gedichten. Ze verenigen
ons daglicht‑ik en onze dromende ziel, ze brengen
onze emoties, instinct, adem en aangeboren gebaren
bij elkaar in het enige hele denken: poëzie.
(Fragment uit Poëzie en religie van Les Murray, vertaling: Maarten Elzinga)

'De sensatie van het uitgestelde begrip'. Zo omschreef T.S. Eliot het lezen, voelen en niet helemaal begrijpen van poëzie. Zo is het voor veel mensen ook met religie. Zonder de bron helemaal te doorgronden en te duiden, komen er toch gevoelens en emoties vrij.  

Sprekers
Les Murray is een gerenommeerde Australische dichter. Hij publiceerde bijna dertig dichtbundels en won diverse prestigieuze literaire prijzen. Religie en de rijkdom van het leven spelen een grote rol in zijn poëzie. Hij is op uitnodiging van Poetry International in Nederland.
Maria van Daalen is dichter en Mambo Asogwe (Haïtiaanse vodou-priesteres). Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde met als specialisatie middeleeuwse liedkunst.
Peter Henk Steenhuis is is redacteur filosofie bij dagblad Trouw en het gezicht achter schrijf- en spreekbureau Tekst in Stijl. Eind mei verschijnt het boek Denken over dichten dat hij samen met Theo de Boer schreef.
Liesbeth Eugelink is schrijver, essayist en criticus. In 2005 publiceerde zij Recepten voor de ziel, over levenskunst. In 2007 verscheen Niets in mij gelooft dat, waarin ze aantoont dat religie consequent aanwezig is in de moderne Nederlandse literatuur
Maarten Elzinga is de vertaler van Les Murray  in 2010 verscheen De planken kathedraal.
Rien van den Berg is schrijver, dichter, journalist bij het Nederlands Dagblad.
Sprekers van de Radboud Universiteit Nijmegen:
Prof. dr. Jos Joosten is hoogleraar Nederlandse letterkunde.
Prof. dr. Paul van der Velde is hoogleraar Aziatische religies.
Prof. dr. Hub Zwart is hoogleraar Filosofie van de natuurwetenschappen.
Dr. Ria van den Brandt is onderzoeker Theorie van religie, ethiek en cultuur.

Em. Prof. dr. Theo de Boer, die het werk van Murray in Nederland heeft geïntroduceerd, is eregast.

Deelname € 15,- | medewerkers en alumnipashouder RU € 10,- | studenten € 5,-
Inschrijven en meer informatie op www.ru.nl/sp/poezie
Contact: info@soeterbeeck.ru.nl | (024) 361 55 55 | www.ru.nl/sp | www.wintertuin.nl

Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen


Deel: ' Symposium over poëzie en religie met o.a. Les Murray '
Lees ook