Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Pozie en religie. De sensatie van het uitgestelde begrip

Symposium met o.a. Les Murray en Jos Joosten

De beroemde Australische dichter Les Murray is hoofdgast tijdens Pozie en religie. De sensatie van het uitgestelde begrip. In dit symposium onderzoeken dichters, denkers en deelnemers de maatschappelijke inbedding, de rituelen en de overeenkomsten van pozie en religie. Neerlandicus Jos Joosten schreef speciaal voor deze gelegenheid een essay met het gedicht Pozie en religie van Les Murray als inspiratiebron.

Dit symposium van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en Literair Productiehuis Wintertuin vindt plaats op vrijdag 17 juni 2011 van 13.00 - 17.00 uur in de Studentenkerk van de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmuslaan 9A.

Is er een verschil tussen katholieke en protestantse pozie? Welke rol speelt pozie in oosterse religies? Kunnen gedichten troost bieden? Hoe schrijf je een gedicht en hoe vertaal je het? In vier parallelsessies komen deze vragen aan de orde.

Religies zijn gedichten. Ze verenigen

ons daglicht ik en onze dromende ziel, ze brengen

onze emoties, instinct, adem en aangeboren gebaren

bij elkaar in het enige hele denken: pozie.

(Fragment uit Pozie en religie van Les Murray, vertaling: Maarten Elzinga)

'De sensatie van het uitgestelde begrip'. Zo omschreef T.S. Eliot het lezen, voelen en niet helemaal begrijpen van pozie. Zo is het voor veel mensen ook met religie. Zonder de bron helemaal te doorgronden en te duiden, komen er toch gevoelens en emoties vrij.

Sprekers

Les Murray is een gerenommeerde Australische dichter. Hij publiceerde bijna dertig dichtbundels en won diverse prestigieuze literaire prijzen. Religie en de rijkdom van het leven spelen een grote rol in zijn pozie. Hij is op uitnodiging van Poetry International in Nederland. Maria van Daalen is dichter en Mambo Asogwe (Hatiaanse vodou-priesteres). Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde met als specialisatie middeleeuwse liedkunst. Peter Henk Steenhuis is is redacteur filosofie bij dagblad Trouw en het gezicht achter schrijf- en spreekbureau Tekst in Stijl. Eind mei verschijnt het boek Denken over dichten dat hij samen met Theo de Boer schreef. Liesbeth Eugelink is schrijver, essayist en criticus. In 2005 publiceerde zij Recepten voor de ziel, over levenskunst. In 2007 verscheen Niets in mij gelooft dat, waarin ze aantoont dat religie consequent aanwezig is in de moderne Nederlandse literatuur Maarten Elzinga is de vertaler van Les Murray in 2010 verscheen De planken kathedraal. Rien van den Berg is schrijver, dichter, journalist bij het Nederlands Dagblad.

Sprekers van de Radboud Universiteit Nijmegen:
Prof. dr. Jos Joosten is hoogleraar Nederlandse letterkunde. Prof. dr. Paul van der Velde is hoogleraar Aziatische religies. Prof. dr. Hub Zwart is hoogleraar Filosofie van de natuurwetenschappen. Dr. Ria van den Brandt is onderzoeker Theorie van religie, ethiek en cultuur.

Em. Prof. dr. Theo de Boer, die het werk van Murray in Nederland heeft gentroduceerd, is eregast.


Deelname 15,- | medewerkers en alumnipashouder RU 10,- | studenten 5,- Inschrijven en meer informatie op www.ru.nl/sp/poezie Contact: info@soeterbeeck.ru.nl | (024) 361 55 55 | www.ru.nl/sp | www.wintertuin.nl

PERSCONTACT

Marlijn Hoefnagel, publiciteit Literair Productiehuis Wintertuin

marlijn@wintertuin.nl | 027-3231904

Marlijn Hoefnagel - publiciteit
marlijn@wintertuin.nl | 0243231904 Aanwezig op: maandag, woensdag, vrijdag

Literair Productiehuis Wintertuin
Postbus 1009, 6501 BA Nijmegen
www.wintertuin.nl

Deel: ' Symposium Pozie en religie 17 juni 2011 in Nijmegen '
Lees ook