Symposium Vitamine Informatie Bureau en NVD:

Zijn vitamines extra belangrijk voor senioren?

Uit onderzoek komen aanwijzingen dat vitamines een belangrijke rol kunnen spelen bij bepaalde ouderdomsproblemen, zoals botontkalking, geheugenverlies, een verslechterde weerstand en zelfs hart- en vaatziekten. Aan de andere kant krijgen mensen met het toenemen van de leeftijd vaak juist minder vitamines binnen. Reden voor het Vitamine Informatie Bureau om samen met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) een symposium te organiseren voor beroepsgroepen over 'Vitamines en Senioren' op dinsdag 19 januari 1999. Dit initiatief kan op steun rekenen van verschillende ouderenorganisaties en beroepsgroepen, zoals onder andere de ANBO (de bond voor 50-plussers) en de Nederlandse Vereniging voor Geriatrie.

De huidige bevolking kent een toenemend aantal ouderen. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking is momenteel ouder dan 55 jaar. Over 25 jaar zal dat toegenomen zijn tot zo'n 40% van de bevolking, zo wordt geschat! Niet voor niets hebben de Verenigde Naties 1999 uitgeroepen tot het internationale jaar van de ouderen.

Het is bekend dat mensen met het toenemen van de leeftijd minder behoefte hebben aan eten. Ouderen gebruiken minder energie omdat ze minder actief zijn, waardoor er ook minder behoefte is weer energie via de voeding op te nemen. Daar komt bij dat sommige groepen ouderen minder goed in staat zijn voor zichzelf te koken. Ze gebruiken eenzijdige en eenvoudige maaltijden of maaltijden van een maaltijdvoorziening. Ook ziektes en het gebruik van medicijnen kan leiden tot een verminderde eetlust en een slechte voedingstoestand. In hoeverre heeft dit tot gevolg dat ouderen vitamines in mindere of onvoldoende mate binnenkrijgen? In het symposium zullen de meest recente gegevens over de vitaminevoorziening van verschillende groepen ouderen aan bod komen, variërend van gezonde 50-plussers tot 75-plussers die in een verpleeghuis zijn opgenomen.

Ook de rol van vitamines bij bepaalde ouderdomsproblemen komt aan bod. Zo zou botontkalking met behulp van vitamine D deels tegengegaan kunnen worden. Zonlicht en beweging, dus buiten wandelen, is namelijk niet voor alle ouderen weggelegd. Vooral voor hen is extra vitamine D belangrijk. Bepaalde B-vitamines (bijvoorbeeld vitamine B12) kunnen als gevolg van veel voorkomende maagdarmproblemen minder goed worden opgenomen. Hierdoor kunnen specifieke klachten ontstaan, zoals geheugenverlies. De vraag is echter nog of met het geven van extra vitamine B12 geheugenverlies inderdaad kan worden tegengegaan. Van vitamine B6 en E zijn er aanwijzingen dat ze de weerstand van ouderen kunnen verbeteren. En foliumzuur, één van de B-vitamines, wordt recentelijk in verband gebracht met een verminderde kans op hart- en vaatziekten.

Tijdens het symposium 'Vitamines en Senioren' worden niet alleen resultaten van wetenschappelijke onderzoeken, maar ook ervaringen van artsen en diëtisten gepresenteerd. Hoe worden de resultaten uit onderzoek vertaald naar de praktijk? Volgt de overheid een speciaal beleid om de vitaminevoorziening van ouderen te waarborgen? De dag wordt afgesloten met een debat over de noodzaak van extra vitamines voor ouderen via supplementen of verrijkte voeding.

(Bron: Folder over het symposium 'Vitamines en Senioren' georganiseerd door het Vitamine Informatie Bureau van TNO Voeding en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten)

Deel: ' Symposium Zijn vitamines extra belangrijk voor senioren? '
Lees ook