---


---

Task Force Fox oefent evacuatie Macedonië

29-07-2002

Militairen van de internationale troepenmacht Task Force Fox (TFF) hebben een grote evacuatieoefening gehouden. Zoals bekend staat deze Task Force in Macedonië momenteel onder Nederlands commando. Tijdens de oefening werden de Franse en Italiaanse extractiecompagnieën een dag lang getraind in hun belangrijkste taak: het beveiligen en - indien nodig - evacueren van waarnemers van de OVSE en de Europese Unie.

Tijdens de oefening moest de Franse compagnie s morgens enkele bedreigde OVSE-waarnemers ontzetten. Met een Amerikaanse Chinook-transporthelikopter werden de militairen en hun vervoersmiddelen overgevlogen naar het oefengebied. Het landingsgebied van de helikopter werd beveiligd door een Deens verkenningspeloton. Op de oefenlocatie speelden Nederlandse en Franse militairen voor oefenvijand: zij gijzelden de twee waarnemers die moesten worden bevrijd. De Italiaanse compagnie nam tegelijkertijd de gebiedsbeveiliging voor haar rekening zodat de Fransen ongestoord hun werk konden doen. 's Middags wisselden de Fransen en Italianen van rol.

Met het oog op de verkiezingen van 15 september heeft de NAVO vastgesteld dat een tijdelijke versterking van Task Force Fox nodig is, zo schrijven de ministers Korthals (Defensie) en de Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Het gaat om zes extra Field Liaison Teams, een extractiecompagnie met bijbehorende helikopters en twee helikopters voor medische evacuatievluchten. Momenteel vindt overleg plaats met de Macedonische regering over deze versterking. Nog niet duidelijk is hoe in deze behoefte wordt voorzien volgens de bewindslieden. In hun brief melden ze ook dat tijdens de zomermaanden een Nederlands chirurgisch team naar Macedonië wordt gezonden ter versterking van een Duits veldhospitaal. Dit is nodig omdat de Duitsers hun medische capaciteit tot oktober verminderen. (fotos: KL-voorlichting TFF

Ministerie van DefensieGerelateerde pagina's

* Stand van zaken Macedonië

Zoekwoorden:

Deel: ' Task Force Fox oefent evacuatie Macedonië '
Lees ook