Ministerie van Defensie


Persbericht

Taskforce Romeo beëindigt missie Albanië

DV/PB77/99 Den Haag, 14 juli 1999

Na ruim drie maanden in Albanië in het kader van de NAVO-operatie "Allied Harbour" een bijdrage aan AFOR (Albania-Force) te hebben geleverd, keert vandaag (woensdag 14 juli) personeel van de Koninklijke Marine (265), de Koninklijke Luchtmacht (61) en de Koninklijke Marechaussee (3) terug naar Nederland. De militairen worden met twee vliegtuigen vervoerd en in de loop van de middag op Schiphol verwacht. Hierna zullen zij naar hun diverse bases worden gebracht.

Sinds 22 april hebben ongeveer 550 militairen van de vier krijgsmachtdelen deel uitgemaakt van "Taskforce Romeo" van AFOR. Het Korps Mariniers van de Koninklijke Marine leverde de staf van de taskforce en verzorgde de beveiliging van transporten en objecten met een compagnie mariniers. De Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht verzorgden het vervoer van vluchtelingen en voedseltransporten over de weg en door de lucht. Een detachement van de Koninklijke Marechaussee zorgde - naast het uitvoeren van politietaken ten behoeve van de Nederlandse militairen - voor verkeersbegeleiding.

In totaal werden 5800 vluchtelingen vanuit de vluchtelingenkampen in Noord-Albanië naar het zuiden vervoerd. Na de beëindiging van de bombardementen werden even zoveel vluchtelingen terug naar het noorden getransporteerd. Aan hulpgoederen - zoals voedselpakketten, meel en andere levensmiddelen - werd 3156 ton vervoerd.

De terugkerende luchtmachtmilitairen zijn inmiddels afgelost door collega´s. Het helikopterdetachement van de luchtmacht blijft voorlopig met haar drie Chinook-transporthelikopters vanuit Albanië opereren ten behoeve van KFOR (Kosovo-Force). Vandaag is de eenheid overigens versterkt met vier Bölkow-helikopters. In totaal bestaat het detachement daarmee nu uit 150 militairen.

Mededeling voor de redactie: Vertegenwoordigers van de media die de aankomst van de mariniers op de kazerne in Doorn bij willen wonen, kunnen contact opnemen met de Staf Voorlichting (tel. 03434-71238). Zij worden vervolgens om uiterlijk 16.00 uur bij de van Braam Houckgeestkazerne in Doorn verwacht. Commandant der mariniers brigade-generaal E.C. Klop zal namens de Koninklijke Marine de terugkerende eenheid welkom heten.

Deel: ' Taskforce Romeo beëindigt missie Albanië '
Lees ook