CDA

Rietkerk: nog te vroeg voor politiek oordeel over doen en laten De Vries rondom beveiliging Fortuyn

Tweede Kamerlid Theo Rietkerk vindt het nog te vroeg om te oordelen over het politieke lot van minister De Vries van Binnenlandse Zaken. Hij vindt het nu nog niet mogelijk om te oordelen of de minister heeft gefaald, wat betreft het laten beveiligen van Pim Fortuyn in reactie op bedreigingen die Fortuyn ten deel vielen. Roepen om aftreden - zoals de LPF na afloop van het Algemeen Overleg over deze kwestie heeft gedaan - is op dit moment nog te voorbarig.

Rietkerk wil eerst antwoord op vragen als: "Was er nu wel of niet sprake van voldoende dreiging om te besluiten tot beveiliging van Pim Fortuyn?", "Waarom is er pas zo laat overgegaan tot strafrechtelijke vervolging van onder andere de mensen, die bij de presentatie van het boek van Fortuyn, taarten in het gezicht van Fortuyn hebben gegooid?" "Waren er al eerder signalen van politie en veiligheidsdiensten dat er sprake is van toenemend activisme van dierenactivisten richting mensen?" en "Heeft minister De Vries wel voldoende actie ondernomen ter bestrijding van bedreigingen en incidenten?"

Rietkerk: "Het CDA steunt het onafhankelijk onderzoek en de onafhankelijkheid van de leden van de onderzoekscommissie. Wij willen dat er zo snel mogelijk een debat mogelijk is met de demissionaire minister, zodat er nog voor het volgende kabinet aantreedt een politiek oordeel geveld zal kunnen worden."

Volgende week dinsdag praat de fractie verder over de voortgang van deze kwestie.

Deel: ' Te vroeg voor oordeel over handelen De Vries rond beveiliging Fortuyn '
Lees ook