NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Stoom en stroom:een jongensdroom?

september 2001

Stoom en stroom: een jongensdroom?
Techniek en modelbouw in het Nederlands Textielmuseum

In nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers organiseert het Nederlands Textielmuseum van 23 september tot en met 12 oktober 2001 een programma rondom stoom en stroom, waarin techniek en modelbouw gepresenteerd worden in een textieltechnische omgeving.

Het Nederlands Textielmuseum is een levendig 'Museum in bedrijf'. Het is één van de laatst overgebleven textielfabrieken van Tilburg. In de grote hal ratelen de machines. Demonstrateurs geven daarbij uitleg over spinnen, weven, breien, verven en confectie. Het museum bezit de prachtige stoommachine uit 1906 (uitvoering Louis Smulders & Co, Utrecht) die volop in bedrijf is. Er zijn gedurende het hele jaar tentoonstellingen te zien op het gebied van geschiedenis, design en kunst.

'Stoom en stroom: een jongensdroom?'
Het programma 'Stoom en stroom: een jongensdroom?'valt uiteen in drie onderdelen;

1) Een beurs op zondag 23 september

2) Wetenschap en Techniek op zondag 7 oktober
3) Een scholenprogramma voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs van 26 september tot en met 12 oktober. Gedurende deze periode staat er in het museum een promotie- en informatiestand van de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers en Stoommodelbouw Midden Brabant.

Beurs 'transport en vervoer'
Zondag 23 september organiseert het museum een beurs, waarbij leden van de diverse modelbouwgroepen hun modellen presenteren. Het thema van deze dag is 'transport en vervoer'. Leden van o.a. Houtmodelbouwgroep Zuid en Stoommodelbouw Midden Brabant zijn die dag aanwezig. Op het Kapelaan Poellplein (naast het museum) worden twee spoorlijnen van 50 meter uitgelegd waarop treintjes zullen rijden. Rondom de grote stoommachine van het Textielmuseum worden stoommodellen geplaatst en in de hal van het museum kan de bezoeker een spoorbaan met treintjes van 12 meter bewonderen! Kinderen kunnen die dag een modelbouwpakketje kopen en hiermee zelf aan de slag gaan.

Wetenschap en Techniek
Zondag 7 oktober staat in het teken van Wetenschap en Techniek. De bezoekers kunnen zich verbazen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van techniek en energie. In het museum worden rondleidingen georganiseerd waarbij de nieuwste computergestuurde weef-, brei- en borduurmachines gedemonstreerd worden.
Leden van de Stoommodelbouw Midden Brabant en de Houtmodelbouwgroep tonen straal- en stermotoren, een zonnecollectorauto en bootjes die zonder motor varen!
Op het voorplein van het museum wordt een ronde spoorbaan met treintjes uitgelegd.

Scholenprogramma 'stoom en stroom'
26 september tot en met 12 oktober Voor leerlingen van het basisonderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs is een scholenprogramma ontwikkeld met als uitgangspunt 'stoom en stroom'. Tijdens een rondleiding maken de leerlingen kennis met de stoommachine van het Nederlands Textielmuseum en de stoommodellen van de Stoommodelbouwgroep Midden Brabant. Daarna bezoeken zij de andere afdelingen van het museum. De technische ontwikkelingen op het gebied van energie en aandrijving worden dan behandeld. Aan het einde van de rondleiding maken de leerlingen kennis met de nieuwste aanwinsten van het museum: de computergestuurde weef-, brei- en borduurmachine. Na de rondleiding gaan zij zelf aan de slag met stoommachinemodellen of onderdelen daarvan. De leerlingen worden begeleid door medewerkers van het museum en leden van de Stoommodelbouwgroep Midden Brabant.

Het Nederlands Textielmuseum is op zaterdag en zondag geopend van 12 uur tot 17 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur.

Informatie voor de pers:
Yvette Lardinois, pr en marketingmanager, di. t/m vr. 013-549 45 33 of
06-515 348 29,
e-mail bdlaryv@tilburg.nl
Petra Robben, medewerker educatie en evenementen, di. t/m do. 013-549 45 60, e-mail bdrobpe@tilburg.nl, www.textielmuseum.nl.

11 sep 01 14:43

Deel: ' Techniek en modelbouw in het Nederlands Textielmuseum '
Lees ook