Ingezonden persbericht

Persbericht: voor onmiddellijke publicatie
Datum: 18 september 2001

KPN Mobile zwicht voor Tele2 Mobiel en Opta

Terry Aurik: ,,KPN blijft monopoliepositie misbruiken"

Amsterdam, 18 september 2001 - Onder druk van Tele2 Mobiel en telecomwaakhond Opta heeft KPN Mobile dinsdag alsnog besloten de mobiele tak van Tele2 aan te sluiten op het mobiele netwerk van KPN. De Opta had KPN Mobile, op verzoek van Tele2 Mobiel, vrijdag al gedreigd met een dwangsom als de interconnectie vanmiddag om 12.00 uur nog niet tot stand was gebracht.

,,KPN Mobile heeft getracht Tele2 Mobiel als breekijzer te gebruiken in onderhandelingen over interconnectietarieven met andere mobiele aanbieders", aldus general manager Terry Aurik van Tele2. Net als de overige aanbieders van mobiele telefonie vraagt Tele2 Mobiel een vergoeding voor het afleveren van telefoonverkeer bij andere operators. Het tarief dat Tele2 Mobiel hiervoor vraagt is lager dan dat van enkele andere aanbieders. Desondanks verklaarde KPN Mobile dit tarief te hoog vinden en weigerde te interconnecteren. ,,Het was blijkbaar de bedoeling om na Tele2 Mobiel ook bij de overige mobiele operators lagere tarieven te bedingen. Zo blijkt keer op keer dat KPN haar monopoliepositie blijft misbruiken", aldus Terry Aurik.

De Opta wees KPN Mobile er vrijdag in een brief al op dat 'het ontbreken van overeenstemming over tarieven niet als een weigeringsgrond kan dienen. Het college constateert dat KPN Mobile in strijd met de wet handelt door Tele2 interconnectie in de zin van artikel 6.1 Tw te weigeren', aldus de Opta in de brief van vrijdag. Volgens de Opta moet interconnectie altijd plaatsvinden en kan een geschil over tarieven in het uiterste geval via een geschilprocedure worden beslecht.

Over Tele2
Tele2 Nederland is een dynamisch en jong telecommunicatiebedrijf dat vanaf september 2001 behalve lage telefoontarieven voor bellen via het vaste net onder de naam Tele2 Mobiel ook voor mobiel telefoneren spraakmakend goedkoper bellen garandeert. Via een MVNO-constructie (Mobile Virtual Network Operator) beschikt Tele2 over een eigen mobiel netwerk. Met een marktaandeel van 15% (1.000.000 huishoudens en bedrijven) is Tele2 sinds haar start eind 1997 uitgegroeid tot de grootste nieuwe telecomaanbieder op zowel de zakelijke als de particuliere markt.

Op Europese schaal is Tele2 de meest succesvolle aanbieder van voordelige telefonie in bijna alle Europese landen. Het telecombedrijf is in 1993 opgericht en levert zowel vaste als mobiele telefonie diensten, datanetwerken en internet diensten aan ruim 13 miljoen mensen in 21 landen. De merknamen waaronder deze diensten worden aangeboden zijn; Tele2, Tango, Comviq, Baltkom gsm en Q-GSM.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Wilmer Heck, Text 100 BV
Tel: 020 530 4349
E-mail: wilmerh@text100.nl
Of u kunt de website van Tele2 bezoeken: http://www.tele2.nl/

Deel: ' Tele2 Mobiel aangesloten op KPN Mobile netwerk '
Lees ook