ChristenUnie


Teleurstellende uitslag valt ChristenUnie zwaar Donderdag 16 Mei 2002
- 16:42

Als even na negenen maar liefst 41 zetels worden toegedicht aan het CDA, trekt er een lichte huivering door de aanhang van de geestverwante ChristenUnie, verzameld in een hotel in Voorburg. 'Dat betekent rottigheid voor ons', voorspelt een van de aanwezigen. Meestal moeten zieners langer wachten op hun gelijk. Na enkele seconden wordt het vonnis over de ChristenUnie uitgesproken; vier zetels, één minder dan nu.

Kort tevoren had Tineke Huizinga (42), zevende op de kandidatenlijst en daarmee de hoogst geplaatste vrouw, nog serieus rekening gehouden met een promotie tot parlementariër. Maar nu knaagt de twijfel. Vier zetels . . . Nee, daarmee was in geen enkel scenario rekening gehouden.

Natuurlijk, een hoge opkomst is van oudsher ongunstig voor de kleine beginselpartijen. En daar kwam nog een Fortuyn-effect overheen. Aan diens lijst zal de ChristenUnie niet veel kiezers zijn kwijtgeraakt. Maar de vlucht naar het CDA, waar de opkomst van Fortuyn kennelijk aanleiding toe heeft gegeven, heeft klein-rechts vol in het gezicht geraakt. Jammer, verzucht Huizinga.


---

Zoekwoorden:

Deel: ' Teleurstellende uitslag valt ChristenUnie zwaar '
Lees ook