Ingezonden persbericht

Nairobits, email uit Afrika

Een televisiedocumentaire die 19 september a.s. door de Humanistische Omroep op Nederland 1 wordt uitgezonden.

De Ierse Amsterdamse Emer Beamer (30) wilde weten hoe mensen het ervaren om in een derde wereld land te leven. Je hoort immers altijd dingen OVER Afrika maar bijna nooit iets VAN Afrikanen. Hun verhalen en ervaringen wilde Emer delen met anderen via internet. Eerst was het plan om alleen naar Afrika te gaan met een laptop om die verhalen in te typen. Mooier zou zijn als de mensen daar zelf met de computer konden werken en dat werd het doel van de workshop Nairobits waarvoor Emer alle voorbereidingen trof vanuit haar woonwagen aan het Westerdok.

Uiteindelijk kregen ze groen licht en Emer Beamer, Hester Ezra en Fiona Whelan vertrokken naar Nairobi om jongeren uit de sloppenwijken te leren werken met computers.
De jongeren (18 tot 22 jaar) hebben allen hun middelbare school afgemaakt maar hun toekomstperspectieven zijn somber. In Kenia is bijna 70% werkeloos is en slechts 1 op de 400 jongeren kan naar de universiteit gaan. Kenia in en rond Nairobi is niet het Kenia wat hier in de reisgidsen voor safari's staat afgebeeld. Sociale zekerheid bestaat niet, corruptie, aids en armoede wel. Maar hoewel de meeste mensen hun handen vol hebben aan het elke dag regelen van voedsel, kleding en onderdak blijft men optimistisch. Ooit zullen ze de problemen overwinnen.

Nairobits, het internetproject van Emer, Hester en Fiona kwam dan ook op een goede plaats uit de lucht vallen. De aanleiding voor Nairobits was om Afrikaanse verhalen op het internet te zetten maar in de workshop leerden de jongeren ook programma's als Photoshop, Word, Dreamweaver en Netscape. Daarmee kun je banen vinden in Nairobi waar veel hoofdkantoren van hulporganisaties zijn gevestigd. Het klonk voor de jongeren als een droom, en dromen kunnen uitkomen. Het slagen van het project zou ook voor Emer en Hester een enorme verrijking van hun leven betekenen en zodoende was het slagen voor hen net zo belangrijk als voor de Keniaanse jongeren.

Na veel voorbereidingen en problemen om fondsen te vinden, zei Emer haar baan op en ging ze met Hester en Fiona naar Nairobi. Ze hadden nauwelijks ervaring met (ontwikkelings) projecten of lesgeven en ze waren ook nooit eerder in Kenia geweest. Op hun beurt hadden de meeste Keniaanse jongeren nog nooit met een computer gewerkt. Voor veel mensen waren Emer, Hester en Fiona daarom "een paar meiden met een leuk idee". "Zijn internet en Afrika überhaupt wel te combineren, waarom niet gewoon voedsel sturen? Wat zullen ze nou klikken als ze nog niet eens kunnen lezen?" waren reacties van mensen "met verstand van zaken".
Maar wat aanvankelijk een onhaalbaar plan leek, bleek uiteindelijk helemaal niet zo gek te zijn.
Eenmaal van start kreeg het project steeds meer aanhangers en medewerking. Hoewel natuurlijk de nodige obstakels genomen moesten worden, is de stand van zaken nu dat de workshop het begin is van een permanente opleiding.

Veel is daarbij te danken aan MYSA (Mathare Youth Sports Association), een lokale sport- en welzijn organisatie die met de slogan "Give youth a sporting chance" een voetbalcompetitie heeft opgezet. Vanuit die competitie zet MYSA andere projecten op: MYSA-leden ruimen vuilnis op in de sloppenwijk, trainen voetballers en ze doen AIDSawarenessprojecten. Door mee te doen kunnen de jongeren punten verdienen waarmee ze bijvoorbeeld hun schoolgeld kunnen betalen.
In een wijk waar vaders zeldzaam zijn, vormen de voetballers van MYSA de rolemodels die de projecten aanzwengelen. Samen met MYSA zet Nairobits de internetopleiding op waar de jongeren elkaar de kennis als een fakkel zullen doorgeven.

Emer, Fiona en nu ook Ineke Aquarius zijn weer in Nederland, op zoek naar fondsen, faciliteiten en (gast)docenten. MYSA zorgt voor de organisatie in Nairobi en de (Keniaanse) jongeren hebben de website gebouwd voor MYSA. Verschillenden van de jongeren hebben al een aanbod voor een baan of stage gekregen. Meer informatie over het project Nairobits is te vinden op http://www.nairobits.org

De film Nairobits, email uit Afrika, is gemaakt met veel toewijding en weinig budget. De vertelling is haast Afrikaans: Op het eerste gezicht wat gelaten en emotieloos en pas later blijkt daarvan het tegendeel. Ook is het tempo van de montage rustig, net zoals men daar meer gewend zijn om ergens de tijd voor te nemen.
Nairobits, email uit Afrika is geen portret van bekende Westerse weldoeners en zielige Afrikaanse jongeren want hoewel de omstandigheden moeilijk zijn, heeft het leven in de sloppenwijk veel gezellige kanten. Misschien is het daar wel zoals het ooit in de Amsterdamse Jordaan of de Pijp zijn moet geweest.

Nairobits, email uit Afrika is te zien op 19 september bij de Humanistische Omroep op Nederland 1 en zal 7 september 's avonds op een plein in Mathare (grootste sloppenwijk van Nairobi) vertoond worden waarbij de toeschouwers ook een introductie krijgen van wat internet is. De Nederlandse Ambassade verwacht daar 5 - 10.000 toeschouwers.

script, camera en regie Rein Hazewinkel
camera Jacqueline van Vught
geluid en productie Ruben Harry
editor DKP Amsterdam
producent Martin Lagestee
uitvoerend producent Iris Hogendijk

telefoonnummers en emailadressen

Lagestee film (voor een viewingkopie op VHS) 020-6273374

emerzgr8@dds.nl
Emer Beamer is de initiatiefneemster van Nairobits samen met Hester

hester@pixelgarden.nl
Samen met Emer initiatiefneemster, ze is op dit moment in Nairobi dus eventueel kun je haar om actuele feiten vragen.

info@nairobits.org
is het algemene emailadres van Nairobits.

rein@vuursteen.com
Mijn emailadres, documentairemaker van Nairobits, email uit Afrika tel 020-6846365


--
Rein Hazewinkel

(websites & documentaires)
020-6846365
rein@vuursteen.com

Deel: ' Televisiedocumentaire Nairobits, email uit Afrika '
Lees ook