Ingezonden persbericht

International Film Festival Rotterdam

Persbericht 1 mei 2002

Televisiefestival ZONDER ZAPPEN: 18 tot en met 20 mei 2002 in Rotterdam

Van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei het Pinksterweekeinde presenteert het International Film Festival Rotterdam in samenwerking met de Publiek Omroep in Theater Lantaren/Venster en het Oude Luxor Theater in Rotterdam het televisiefestival ZONDER ZAPPEN. Het festival biedt dertig nieuwe televisiefilms en -documentaires, kinder- en jongerenprogramma's en een aantal speciale evenementen waaronder een TV7-marathon, OUDE DOOS MEEZING TV en, culter dan cult, een marathonvertoning van de Britse tv-serie THE PRISONER met Patrick McGoohan als geheim agent 'Number 6' uit 1967. Het programma is te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com/zonderzappen, kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa's van Lantaren/Venster en het Oude Luxor Theater.

Het ZONDER ZAPPEN-Hoofdprogramma 'Uit de Stroom' omvat dertien Nederlandse premières van (televisie)films. Daaronder is de meeslepende en soms verbijsterende speelfilm BLOODY SUNDAY van Paul Greengrass over de, ook door U2 bezongen, demonstratie in het Ierse Derry op 30 januari 1972. BLOODY SUNDAY won een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. Verder het ongepolijste, satirische en campy THE COLOR OF LIFE, een verzameling sketches uit de Japanse televisiehit VERMILLION PLEASURE NIGHT. Maar ook de schitterende BBC-verfilming van Dostojevski's CRIME AND PUNISHMENT, opgenomen in Sint Petersburg. Of de nieuwe Nederlandse telefilms NECROCAM (internethype rond een graf-webcam) en OUD & NIEUW (Oudejaarsdag van een zieke vader en zijn zoon).

Maestro's doet een greep uit het grootse televisie-oeuvre van Rainer Werner Fassbinder, Ingmar Bergman en Peter Greenaway. Wie destijds Fassbinders BERLIN ALEXANDERPLATZ volgde, zal zeker de integrale vertoning van zijn miniserie ACHT STUNDEN SIND KEIN TAG (1972) niet willen missen. Bergmans IN THE PRESENCE OF A CLOWN (1997) knipoogt naar film en theater: een excentrieke uitvinder maakt met zijn film over Schubert een hectische toernee over het Zweedse achterland. TV DANTE is Greenaways verbeelding en interpretatie van de reis van de Italiaanse schrijver door de hel in gezelschap van de Romeinse dichter Vergilius (een rol van John Gielgud).

ZONDER ZAPPEN wijdt een speciaal programma aan Alan Clarke, invloedrijk en omstreden televisieregisseur uit Engeland die het tv-scherm liefst bevolkte met personages waarop de rest van de wereld neerkeek. Met onder meer: SCUM (controversieel portret van jongens in een tuchthuis); CONTACT (antimilitarisme onder jonge soldaten in Noord-Ierland); THE FIRM (over een man die in het weekeinde optrekt met voetbalhooligans) en MADE IN BRITAIN (over de carrière van een jonge skinhead).

In het programma Wereldbeelden zijn veertien korte en lange films uit onder meer Israël, Rusland, Frankrijk, Nederland, Mexico en China bijeengebracht die een blik gunnen achter de dagelijkse, harde nieuwsfeiten. Met onder meer een videobriefwisseling tussen een Moslim- en een Servische onderhandelaar (EMIL & SASA), een levendig portret van de zakenrelaties tussen een Nederlands bedrijf en West-Afrikaanse marktkoopvrouwen (MAMA BENZ EN DE SMAAK VAN GELD), uitstervende beroepen in Brazilië (O FIM DO SEM FIM) en papaverteelt in Afghanistan (L'OPIUM DES TALIBANS).

Dichter en Denkers is een programma met acht televisiefilms van poëten en essayisten die voor hun eigenzinnige visies ongebruikelijke vormen afdwongen. Egon Humer portretteerde in AMOS VOGEL de gelijknamige schrijver en Newyorkse avantgarde-bioscoopuitbater. Vincent Dieutre roept in BONNE NOUVELLE het Parijse leven op met een driestemmige vertelling en beelden van straatjes, hofjes en doorgangen. In DAS WEBCAMPROJEKT ontstaat een virtuele reis rond de wereld via een prachtige montage van op internet gevonden webcambeelden.

Surrealistisch en allegorisch, culter dan cult: ZONDER ZAPPEN brengt eindelijk een hervertoning van zeven afleveringen uit THE PRISONER (1967), volgens velen de beste televisieserie ooit. Een Britse geheim agent (Patrick McGoohan) ontwaakt in een van de buitenwereld afgesloten 'resort' en wordt ondervraagd over de reden van zijn ontslag. In Nederland werd de serie na de uitzending door de AVRO in 1971-1972 nooit herhaald.

Voor kinderen presenteert ZONDER ZAPPEN op 1e en 2e Pinksterdag nieuwe kinderprogramma's. Tijdens ANIMATION TOWN (zondagmiddag) kan je niet alleen je favoriete Villa Achterwerk-tekenfilmprogramma's (o.a. SJAAR LOOS, GIZMO e.a.) zien maar ook een optreden van EEFJE WENTELTEEFJE of op de foto gaan met Rotterdams beroemdste ster PURNO DE PURNO. Maandagmiddag zijn cast en crew aanwezig bij KIDS EN DOCS (drie docu's voor en door kinderen) en bij de voorpremière, gepresenteerd door Chanella Hodge (Terra in GTST), van DUNYA & DESIE, een nieuwe NPS-serie over twee 15-jarige vriendinnen en hun baantjes, vriendjes, familie en uiterlijk.

In het Oude Luxor Theater brengt ZONDER ZAPPEN drie 'special events': op zaterdag 18 mei zijn in aanwezigheid van acteurs en sterren nog eens alle afleveringen te zien van de VPRO-serie TV7. Een TV7-fanclubdag kortom, met in de pauze een 'meet & greet the stars'. Zondag 19 mei OUDE DOOS MEEZING TV, rond jeugdseries als OEBELE, HAMELEN, DE STRATEMAKER-OP-ZEE-SHOW en JA ZUSTER, NEE ZUSTER. Voor de pauze uit volle borst meezingen, na de pauze fragmenten. Maandag 20 mei een voorpremière, in aanwezigheid van de acteurs, uit de nieuwe Villa Achterwerk-serie DE FAMILIE VAN DER PLOEG gemaakt door cabaretgroep NUHR (Niet uit het Raam) samen met Titus Tiel Groenestege, Genio Groot en Han Römer.

Tegelijk met ZONDER ZAPPEN organiseren het International Film Festival Rotterdam, de Publiek Omroep en Stichting Input van 18 tot en met 24 mei in Congres- en concertgebouw de Doelen de vijfentwintigste editie van INPUT, een jaarlijks congres waarvoor enkele honderden publieke televisieprofessionals uit de hele wereld naar Rotterdam komen.

Kaarten en reserveren ZONDER ZAPPEN via de betreffende locaties: Theater Lantaren/Venster (010-2772288 of www.lantaren-venster.nl) of het Oude Luxor Theater (010-4843333 of www.luxortheater.nl). Alle informatie over ZONDER ZAPPEN is te vinden via www.filmfestivalrotterdam.com/zonderzappen.

Persinformatie, interviews:

- Bert-Jan Zoet, IFFR persvoorlichter, tel 010 890 90 90, fax 010 890 90 91, email press@filmfestivalrotterdam.com
- Foto's zijn direct te downloaden van www.filmfestivalrotterdam.com/2002/nl/pers/zonderzappen

---
Message created at: Wed, 1 May 2002 16:58:33 +0200 Message sent by: press@filmfestivalrotterdam.com
Message served by: Filmfestivalrotterdam.com, the Netherlands
---

Deel: ' Televisiefestival zonder zappen in Rotterdam '
Lees ook