KNLTB

TENNIS EREDIVISIE '99 - SPEELRONDE 2

TENNIS EREDIVISIE - TWEEDE SPEELRONDE, di. 10-08/wo. 11/08 ANP Pers Support

Chapeau 1: Compleet Nederlandse formaties komen tekort in hoogste competitieklasse
Chapeau 2: Inge de Geest en Bart de Gier nieuwe jeugdkampioenen tot en met 16 jaar

ESTRON/HALFWEG EN TRG/DE MANEGE NOG ONGESLAGEN

Hoorn/Apeldoorn, dinsdag 10 en woensdag 11 augustus . Na twee speelrondes zijn Estron/Halfweg en TRG/De Manege de enige twee nog ongeslagen ploegen in de eredivisie. Beide teams braken dinsdag hun uitwedstrijden bij respectievelijk Popeye Gold Star (met 2-0) en Tennis Centrum Groenekan (3-1) met een voordelige marge af en kwamen woensdag verder niet meer in de problemen. De zware regenval in de ochtenduren betekende ook voor Hartman/TIJS/Doetinchem en Amstelpark Tennisschool overwerk op de volgende dag. De ploeg uit de Achterhoek sloot de dubbels met een simpele zege af voor een 4-2 eindstand. Dinsdag werd alleen het treffen tussen NIB/Zarqa/TV Hoorn en OAD Reizen/Topspinners volledig afgewerkt. De bezoekers uit Enschede zegevierden met maximale cijfers, 6-0.

Waar dinsdag duidelijk sprake was van spanning en bittere strijd, eindigden de afgebroken duels woensdag bijna in een anticlimax. Bij Popeye Gold Star tegen Estron/Halfweg werden de beide mannenenkelspelen in twee snelle sets beslist. Raemon Sluiter toonde aan, dat hij, hoewel winnaar van het grastoernooi in Birmingham, ten onrechte als een grasspecialist was omschreven. De Spijkenisser kopman versloeg Marcel Reuter, de koning van de Nederlandse graveltoernooien, voor het verlies van zes games. Filippo Messori bezorgde Estron/Halfweg na negen winstpartijen het eerste verlies. Fernon Wibier werd het slachtoffer. Een dag eerder had Leanne Baker de plankenkoorts van de eerste speeldag van zich afgeschud. Voor de achttienjarige Nieuwzeelandse was het toch onvoldoende voor een zege op Bulgaarse Lubomira Bacheva. Susanne Trik was niet opgewassen tegen Eva Bes, de Halfweg-speelster van Spaanse komaf. In de beide dubbels was Estron echter weer heer en meester. Met de 5-1 eindzege komt de ploeg fier aan kop te staan.
De vrouwelijke buitenlandse inbreng bij TRG/De Manege, Kim Clijsters en Flora Perfetti, zetten de ploeg uit Apeldoorn al snel op een 2-0 voorsprong. James Sekulov op hardcourt is een totaal andere speler dan Sekulov op gravel. De Australiër bracht het eerste competitiepunt voor Tennis Centrum Groenekan op het scorebord. Voor het tweede kwam Marc Merry na twee in tiebreak eindigende sets met 6-4 in de derde set nipt tekort tegen Brabander Martijn Bok. In het mannendubbel kreeg de Limburger in Utrechtse dienst met 7-6 in de beslissende set toch nog zijn revanche. Hij moest er wel een matchpoint voor wegwerken. Via Clijsters en Perfetti had TRG/De Manege overigens al de volle winst bereikt.

Hartman/TIJS/Doetinchem werkte dinsdag na het verlies van Lea Ghirardi tegen Kim de Weille en een opgave van Grant Doyle tegen Martin Verkerk tegen Amstelpark Tennisschool een 2-0 achterstand weg. Hanneke Ketelaars stond ruim vier uur op de baan, voordat ze Stephanie Rottier met 6-7 en tweemaal 7-5 op de knieën dwong. Thierry Champion was oppermachtig tegen Melvin op der Heijde. Woensdag werd met twee snelle dubbelzeges zelfs de volle winst binnengehaald. De puur Nederlandse ploeg van Amstelpark Tennisschool ging tegen het internationale Hartman/TIJS/Doetinchem alsnog met 4-2 ten onder.

De .redder van de eredivisie. wordt NIB/Zarqa/TV Hoorn dit jaar alweer voor de derde maal genoemd. Een faire benaming, want steeds als de eredivisie een ploeg tekort kwam, boden de Noordhollanders aan de openvallende plek in te vullen. Ook in voor lopend competitieseizoen is Hoorn bij keuze toegelaten, waarbij teambegeleiders Klaas Boorsma en Simone Schilder kozen voor een compleet Hollandse samenstelling. Na de nare 6-0 nederlaag tegen het bezoekende OAD Reizen/Topspinners mocht een eerste ware conclusie getrokken worden. Een kwartet Nederlanders redt het meestal toch niet tegen een met buitenlanders versterkte ploeg. NIB/Zarqa/TV Hoorn vulde dit jaar overigens niet alleen de eredivisie aan, maar .redde. ook het Nederlands Satellite en Future Circuit, door op het laatste moment haar park beschikbaar te stellen.
Vooral Simone Schilder hield een vurig pleidooi voor meer nationaal talent in de eredivisie op te nemen. .Op deze manier krijgt geen enkele jongere nog een kans., vertelde de voormalige nummer 2 van Nederland na afloop van het debacle tegen Topspinners. .Wij houden van het Nederlandse tennis, kiezen bewust voor een Hollands team en nemen daarbij op de koop toe, dat we elk jaar nadat we alsnog zijn toegelaten toch weer degraderen. Alleen als het hele team goed speelt, hebben we een kans. De 3-3 zondag was goed, maar niemand haalde vandaag dat niveau. Dat was dus niet jofel.. Boorsma ziet ondanks de toch weer naderende degradatie ook positieve kanten. ,,Het geeft toch weer reuring op ons park. Wij betalen normale bedragen, blijven binnen ons budget, veruit het laagste van de eredivisie en bieden de regio toch kans om topsport te zien. Ondanks de concurrentie met het Paling A-toernooi in Volendam en het Boekweit & Olie A-toernooi trekken we toch voldoende publiek. Ach ook als we laatste worden is dat niet zo erg. Er valt wellicht toch weer een plek open..

Nationale Jeugd Kampioenschappen bij Hillegomse Tennis Club

Bart de Gier en Inge de Geest zijn de nieuwe nationale jeugdkampioenen in de leeftijdsgroep tot en met 16 jaar. De Gier rekende na een spannende en gelijkopgaande in drie sets af met Alex Grendel 6-2 6-7 7-5. De Geest was in de slotronde met tweemaal 6-2 duidelijk sterker dan Elise Tamaela. Beide winnaars volgden hun opleiding in het KNLTB-district Noord Holland Noord.

GEDETAILLEERDE UITSLAGEN TWEEDE SPEELDAG:

Hartman/TIJS/LTC Doetinchem . Amstelpark Tennisschool 4-2 Lea Ghirardi (Fra) . Kim de Weille 2-6 3-6
Hanneke Ketelaars . Stephanie Rottier (3)6-7 7-5 7-5 Grant Doyle (Aus) . Martin Verkerk 2-6 1-2 opgave Doyle Thierry Champion (Fra) . Melvin op der Heijde 6-4 6-0 Ghirardi/Noelle van Lottum . Michelle Gerards/De Weille 6-3 6-1 Martijn Belgraver/Champion . Op der Heijde/Verkerk 6-3 6-1

Popeye Gold Star Amsterdam . Estron/Halfweg Spijkenisse 1-5 Leanne Baker (NZl) . Lubomira Bacheva (Bul) 4-6 6-3 1-6 Susanne Trik . Eva Bes (Spa) 3-6 4-6
Marcel Reuter . Raemon Sluiter 2-6 4-6
Filippo Messori (Ita) . Fernon Wibier 6-2 6-1
Baker/Trik . Bes/Debby Haak 3-6 3-6
Messori/Reuter . Ralph Kok/Sluiter 4-6 3-6

NIB/Zarqa/TV Hoorn . OAD Reizen/Topspinners Enschede 0-6 Natascha de Kramer . Paola Lorena Suarez (Arg) 0-6 0-6 Henriette van Aalderen . Lottie Seelen 3-6 6-2 3-6 Eddy Bank . Vassilis Mazarakis (Gri) 2-6 1-6
Melle van Gemerden . Nicolas Coutelot (Fra) 2-6 1-6 De Kramer/Tamara Rollenberg . Stephanie Gomperts/Suarez 2-6 (2)6-7 Bank/Van Gemerden . Eric Brummer/Mazarakis (3)6-7 4-6

Tennis Centrum Groenekan . TRG/De Manege Apeldoorn 2-4 Laurence Courtois (Bel) . Kim Clijsters (Bel) 2-6 1-6 Stephanie Deville (Bel) . Flora Perfetti (Ita) 5-7 4-6 James Sekulov (Aus) . Jan-Frode Andersen (Noo) 6-4 6-1 Marc Merry . Martijn Bok 7-6 6-7 4-6
Courtois/Deville . Clijsters/Perfetti 3-6 0-6
Merry/Sekulov . Andersen/Bok 6-3 2-6 7-6

NK-Jeugd t/m 16 jaar:
Jongens, halve finales: Bart de Gier . Johnny Quaak 6-0 6-0; Alex Grendel . Arno van der Wijk 7-5 6-2. Finale: Bart de Gier . Alex Grendel 6-2 (6)6-7 7-5. Derde plaats: Arno van der Wijk . Johnny Quaak 7-6 6-4.

Meisjes, halve finales: Inge de Geest . Ilona Somers 6-3 0-6 6-1; Elise Tamaela . Kristel van de Tillaart 6-1 6-1. Finale: Inge de Geest . Elise Tamaela 6-2 6-2. Derde plaats: Ilona Somers . Kristel van de Tillaart 6-3 6-2.

11 aug 99 21:10

Deel: ' Tennis Estron/Halfweg en TRG/De Manege nog ongeslagen '
Lees ook