Ingezonden persbericht


24-03-2011

Persbericht

///

Contains the EU in het Atrium Den Haag
Tentoonstelling over het zwaartepunt van elk land van de EU, de plek die het land vertegenwoordigt in zijn zuiverste vorm.

Contains the EU toont het hart van elk land van de Europese Unie en geeft een inzicht in het leven van de 27 gezinnen die het dichtst bij het zwaartepunt van hun land wonen. De volledige tentoonstelling past in een kist van 1m3, verwijzend naar de voor dit project op de zwaartepunten gemaakte tijdelijke markeringen van 1m2. Contains the EU staat in het middelste deel van het Atrium van het stadhuis in Den Haag en is te bezichtigen van 8 april tot en met 29 april 2011.

De tentoonstelling komt voort uit het project At home Anywhere, een reis van 15 maanden die Esther Kokmeijer en Henrik Jan Haarink maakten naar alle 27 landen van de Europese Unie. In elk land reisden ze af naar het zwaartepunt waar Esther Kokmeijer deze exacte vierkante meter markeerde. Daarnaast bezochten ze de bewoners van de woning die zich het dichtst bij dit geografische middelpunt bevindt.

De zwaartepunten van de EU-lidstaten zijn zorgvuldig berekend door Het Kadaster. Het zwaartepunt of geografisch middelpunt is het gemiddelde van alle XY coördinaten van een land. Als je bijvoorbeeld Nederland zou uitknippen en het platte vlak op een potlood zet, is er slechts één punt waarop het land volledig horizontaal blijft balanceren, dit is het zwaartepunt. Gemiddeld genomen liggen de grenzen van een land, het verst van dit punt verwijderd. Deze plek vertegenwoordigt voor Esther Kokmeijer en Henrik Jan Haarink de hartslag van de cultuur in zijn zuiverste vorm.

In de tentoonstelling worden onder andere polaroids van de markeringen op het zwaartepunt, een beeldverslag van de reis, schaalmodellen van de dichtsbijzijnde huizen en foto's van de bewoners getoond. Ook zal het werk Gravity of Centres te zien zijn. Deze installatie bestaat uit 27 cortenstalen kubussen die samen een kubieke meter vormen. Elke kubus verwijst naar een zwaartepunt. Dit werk van Esther Kokmeijer is gemaakt voor Europos Parkas, een Beeldenpark op het zwaartepunt van Europa in Vilnius (Litouwen), waar het na de tentoonstelling in Den Haag op een heuvel geplaatst zal worden.

Op 8 april van 17:00 tot 19:00 uur zal de tentoonstelling geopend worden door de Burgemeester van Putten, de plaats waar het zwaartepunt van Nederland ligt.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, Europa Direct Centrum Den Haag en Stichting Atrium Den Haag.

www.estherkokmeijer.nl
www.haajee.com

Deel: ' Tentoonstelling 'Contains the EU' in Atrium Den Haag '


Lees ook