Gemeente Deventer

Tentoonstelling ?De Waag centraal, bouwgeschiedenis en gebruik?

In de zomertentoonstelling van Historisch Museum De Waag aan de Brink 56, staat de Waag zelf centraal. De expositie vormt een introductie op de restauratie van dit toonaangevende monument, dat in verband hiermee vanaf 10 september tot en met 2003 gesloten is.

?De Waag centraal? geeft een gevarieerd beeld van de veelzijdige functies die het gebouw in de loop van vijf eeuwen heeft gehad. Het museum is pas sinds 1913 in de Waag gehuisvest.

De bouwgeschiedenis en de restauratie van de Waag aan de Brink komen in de tentoonstelling, die u tot en met 9 september kunt bezoeken, uitgebreid aan bod.

Burgemeester J. van Lidth de Jeude heeft zaterdag de tentoonstelling ?De Waag centraal, bouwgeschiedenis en gebruik? officieel geopend.

De tentoonstelling brengt aan de hand van schilderijen, tekeningen, archiefstukken en diverse voorwerpen de multifunctionaliteit van de Waag in beeld. Zo hadden de lantaarnstekers een lampenkamer in het gebouw, heeft brandspuit nummer 5 uit 1683, bestemd voor de Brink, eeuwenlang onder de trap gelegen en was hier achtereenvolgens de Teekenacademieschool, het Gymnasium en de Meisjes-HBS gehuisvest. Het telegraafkantoor functioneerde hier jarenlang en het gebouw is gebruikt als droogruimte voor tabak van de firma Ten Have.

Rondleidingen

Op 2 en 17 augustus en op 9 september heeft om 14 uur een rondleiding bij de tentoonstelling ?De Waag centraal? plaats. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. U kunt zich hiervoor opgeven bij het secretariaat via telefoonnummer 693783 of per e-mail: deventermusea@home.nl.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 13 tot 17 uur.

Deel: ' Tentoonstelling 'De Waag centraal' in Deventer '
Lees ook