WIJNINFO.NL NIEUWS

Een eeuw tafelen in Nederland

Vanaf juni tot oktober 1999 is er in het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een speciale tentoonstelling met als thema "Een eeuw tafelen in Nederland" opgebouwd.

In het kader van de nationaal opgezette campagne "Een eeuw tafelen in Nederland", leek het de directie van 't Nederlands Wijnmuseum een goede gedachte hieraan mee te doen, vanzelfsprekend wil met de nadruk op wat er in de laaste eeuw zo al geschonken en gedronken werd.

Wij menen er in geslaagd te zijn een boeiende expositie over het gebruik van diverse soorten drank in de laatste honderd jaar gerealiseerd te hebben. Het is ons gelukt een uitgebreide collectie likeuren en typisch Nederlands Gedistilleerd, zoals onder andere boeren jongens en- meisjes en advokaat te verzamelen. Daarnaast worden er een groot aantal oude wijnen getoond met daarbij de in die tijd in gebruik zijnde glazen en karaffen.

Naast al het kristal en glaswerk is een mooie verzameling meunkaarten uit de afgelopen jaren te bewonderen. Men zal zich verbazen over het grote aantal gerechten dat men in het begin van deze eeuw op feesten kreeg voorgeschoteld. Bijzonder zijn ook de menukaarten van de Holland-Amerikalijn en die van de diners ter gelegenheid van de huwelijken van onzen koninginnen: Wilhelmina en Juliana.

Ook de inventaris van een Nederlands wijn-limonadefabriekje uit 1936, waar drankjes als bijvoorbeeld "schilletje" en "meiwijn" gemaakt werden, is er te bewonderen. Aan het tafelgebeuren is eveneens aandacht besteed. Een eetservies van de Arnhemse plateelbakkerij "Ram" en een theeservies van de Fayencefabriek staan in een vitrine opgesteld.

Het is geworden wat je noemt: "Een lust voor het oog met veel herinneringen aan moeder's en grootmoeder's tijd".

Heeft u nog vragen over bovenstaande informatie of wilt u foto's om uw artikel te verlevendigen, neem dan contact op met het Wijnmuseum, Astrid Donders, tel. 026-4424042.

Openingstijden museum: dinsdag t/m vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur elke zaterdag het gehele jaar door van 11.00 tot 17.00 uur. Groepsbezoek gaarne op afspraak.

Entree: Per persoon F 4,00. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding F 2.50.

Einde persbericht


Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice

Deel: ' Tentoonstelling Een eeuw tafelen in Nederland '
Lees ook