Ingezonden persbericht

APS: Cairo Modern Art In Holland

Afzender: VAN DEN ENDE FOUNDATION
Rubriek: BIN
Prioriteit: 4
Datum en tijd: 04-10-2001 18:08

Dit is een origineel persbericht.

Tentoonstelling van 14 Egyptische kunstenaars in het Fortis Circustheater in Scheveningen

Op zondag 14 oktober zal Jeroen Krabbe de opening verrichten van de tentoonstelling 'Cairo Modern Art In Holland' in het Fortis Circustheater in Scheveningen. Onder deze noemer wordt een overzicht gepresenteerd van hedendaagse kunst uit Egypte. De tentoonstelling bestaat uit negentig werken van veertien Egyptische kunstenaars en is gedurende de speelperiode van Elton John & Tim Rice's musical Aida in het theater te zien. Speciaal hiervoor wordt het Circustheater, naast de reguliere voorstellingsdagen, om de week op zaterdag opengesteld van 11.00 tot 16.00 uur.

Het Fortis Circustheater in Scheveningen is niet alleen een podium voor muziektheater, maar het wil ook een breed publiek de gelegenheid bieden kennis te maken met hedendaagse beeldende kunst. Hierbij is het uitgangspunt steeds dat de getoonde collectie een inhoudelijke link heeft met de musicalproductie in het theater. Na een kennismaking met deze kunst in Cairo is gekozen voor een presentatie als zelfstandige tentoonstelling vanwege de overtuigende kwaliteit en passende uitstraling. In samenwerking met de Townhouse Gallery for Contemporary Art, die een leidende rol speelt in de ontwikkeling van hedendaagse beeldende kunst in Egypte, is een selectie gemaakt uit recent werk van veertien toonaangevende kunstenaars die in en rond Cairo leven. In hun werken, bestaande uit schilderijen en sculpturen, maken zij op een zeer individuele wijze gebruik van thema's die vaak een oorsprong vinden in de faraonische kunstuitingen. Tezamen leveren zij een zeer breed en afwisselend beeld van de ontwikkeling van hedendaagse beeldende kunst in Egypte.

In 'Cairo Modern Art In Holland' is werk opgenomen van Ahmed Askalany, Lara Baladi, Nasser Elssamadisym, Nermine Hammam, Khaled Hafez, Amre Heiba, Jenny Leimert, Huda Lutfi, Martin McInnaly, Sabah Naiem, Moataz Nasr, Hesham Nawwar, Hadeel Nazmi en Rehab El Sadek. Ook zijn foto's opgenomen van Erik Hesmerg en Petra Hesmerg. Zij hebben alle kunstenaars geportretteerd en daarnaast geven zij in foto's een impressie van het Egypte van nu. De tentoonstelling is samengesteld door William Wells (Townhouse Gallery for Contemporary Art, Cairo) en Janine van den Ende (VandenEnde Foundation).

De tentoonstelling 'Cairo Modern Art in Holland' is mede mogelijk gemaakt door de VandenEnde Foundation.


- - - - -

Deel: ' Tentoonstelling Egyptische kunstenaars Fortis Circustheater '
Lees ook