Tentoonstelling Geweven muziek in Museum Speelklok

persbericht

Tentoonstelling Geweven muziek in Museum Speelklok

Utrecht 9 maart 2016 - Vanaf 18 maart is de tentoonstelling Geweven Muziek te bezoeken in Museum Speelklok. Geweven Muziek brengt op verrassende wijze twee oude ambachten samen: dat van de orgelman en dat van de wever. De makers van deze tentoonstelling – het design duo Glithero - kozen niet voor een nostalgisch beeld van de oude ambachten, maar voor een moderne, filosofische vertaling ervan. Ze hebben de oude technieken op een nieuwe manier ingezet. Ze hebben orgelmuziek geweven!

Glithero koos de ambachten van orgelboekmaker en wever, vanwege de grote overeenkomst: in beide gevallen ponst de ambachtsman kaarten die een machine aansturen. Deze overeenkomst fascineerde de ontwerpers; zij besloten het patroon van een orgel-ponskaart te gebruiken als input voor een weefgetouw waarmee draaiorgelmuziek is geweven. Het prachtige resultaat – tafellakens en sjaals met orgelmuziek - is ontwikkeld in het TextielLab van het TextielMuseum in Tilburg en te zien in de tentoonstelling.

Museum Speelklok tentoonstelling Geweven Muziek Utrecht

De tentoonstelling Geweven Muziek werd door Glithero gemaakt in opdracht van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Glithero bestaat uit Sarah van Gameren (Nederland) en Tim Simpson (Engeland). Beiden volgden verschillende designopleidingen, waaronder die aan het Royal College of Art in Londen en de Design Academy Eindhoven. Sinds hun studie werken ze samen aan projecten in diverse Europese steden.

De tentoonstelling Geweven Muziek is te zien tot en met 14 augustus.

Zoekwoorden:

Deel: ' Tentoonstelling Geweven muziek in Museum Speelklok '


Lees ook