Tentoonstelling Gonda van der Zwaag


Tentoonstelling door Stichting Jacques van Mourik in Gemeentehuis van Mook

MOOK, 20150402 -- Gonda van der Zwaag is dit jaar 35 jaar werkzaam als beeldend kunstenaar en was o.a. initiator van een aantal evenementen en curator van beeldenparken in Cuijk en Mook. Daarnaast heeft ze in de kop van Limburg in samenwerking met de Stichting Jacques van Mourik de atelierroute ontwikkeld en vervolgens in 2009 de kunstenaarsvereniging Kunstgroep Kolonie Plasmolen opgericht.

DE TAND DES TIJDS DRAAGT GOUDEN HORENS

Door de jaren heen valt haar veelzijdigheid op: tekeningen, schilderijen, plastieken, objecten, installaties, foto’s en films maken naast bestuurlijke functies en sociale verbanden. In deze overzichtstentoonstelling in museum Jacques van Mourik, gemeentehuis Mook, zijn vooral werken op het platte vlak te zien van de afgelopen 40 jaar, waaronder werk uit de tijd dat zij op de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam studeerde.

Naast beeldend werk heeft zij zich door de tijd heen met fotografie bezig gehouden. Wat hier in opvalt, is dat de “vogel” als een rode draad door haar hele oeuvre laveert. Van jongs af aan maakt Gonda beelden van materialen die zij om zich heen vindt zoals horens, takken, botten, skeletjes, schelpen en veren. Ze laat zich door deze materialen leiden en streeft in haar werk naar evenwicht en harmonie.

De beelden roepen associaties op met verre culturen en mystieke rituelen zonder een invulling of antwoord te geven, ze blijven associatief en leven een eigen leven. Soms zijn de beelden humoristisch maar ze kunnen ook confronterend zijn. De laatste jaren maakt zij beelden in een wat meer geabstraheerde vormgeving die worden uitgevoerd in metalen zoals Cortenstaal, RVS of aluminium en recent ook in polyester. Regelmatig zingt Gonda liederen bij haar werk. Beiden gaan over de vergankelijkheid en de dunne scheidslijn tussen leven en dood.

Openingstijden Museum Jacques van Mourik in het gemeentehuis te Mook: 11 april, 2 mei (opening), 13 juni, 12 en 13 september (atelierroute Kunstgroep KP) en 10 oktober van 11.00 tot 17.00 uur; 14 en 15 november van 12.00 tot 17.00 uur.
Deze dagen zal de kunstenaar zelf een rondleiding geven om 14.00 uur. Voor een afspraak op een ander tijdstip kan men bellen: 024 6961381 of 3446195.

WWW.GONDAVANDERZWAAG.NL
WWW.STICHTINGVANMOURIK.NL

Deel: ' Tentoonstelling Gonda van der Zwaag '
Lees ook