Tentoonstelling Jan Snoeck en Oskar Lens in Museum Jan van der Togt

Amstelveen, 17 februari 2017

- Persbericht -

Tentoonstelling Jan Snoeck en Oskar Lens in Museum Jan van der Togt

Van 1 maart tot en met 9 april 2017 toont Museum Jan van der Togt werk van Jan Snoeck en Oskar Lens, onder de noemer ‘Twee Haagse kunstenaars’.

Jan Snoeck volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij in 1949 afstudeerde. In 1953 werkte hij gedurende een jaar in het atelier van Ossip Zadkine in Parijs.

Aanvankelijk werkte Jan Snoeck (1927) met de materialen steen, hout en brons. Later werkte hij vooral in keramiek. Hij gebruikt vrolijke, primaire kleuren en meestal zijn mensen zijn onderwerp. Het meestal monumentale werk van Snoeck is zowel in Nederland als in het buitenland te vinden. Op deze tentoonstelling zijn werken te zien welke Snoeck de afgelopen tien jaar heeft gemaakt.

Recent maakte Snoeck collages die doen denken aan maskers. Zelf benoemt hij ze als “maskers en dromen”. “Wanneer ik in Frankrijk in de Provence ben, wandel ik veel en vind ik de meest wonderlijke dingen. Zo zijn mijn maskers ontstaan.” Naast deze maskers exposeert Snoeck grote monumentale beelden welke doen denken aan Egyptisch blauwe sculpturen en een serie glassculpturen welke hij met glasblazers in het Italiaanse Murano heeft gemaakt.

Werk van Snoeck bevindt zich in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Frans Hals Museum in Haarlem en Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

Oskar Lens is van geboorte Hilversummer en groeide op in het Gooi. Na zijn opleiding aan het ‘Nieuwe Lyceum’ voltooide hij zijn rechtenstudie in Utrecht Daarna was hij werkzaam als jurist op het Ministerie van Buitenlandse Zaken te Den Haag. Reeds in die tijd dacht hij er over te gaan schilderen, eerst als hobby, dan serieus als beroep.

Op aanraden van schilders als Jaap Nanninga, Theo Bitter en enige anderen bezocht Lens (1930) in de avonduren de Vrije Academie. Op zijn 33ste besloot hij zijn baan op te zeggen om zich geheel te wijden aan de schilderkunst. Aanvankelijk schilderde hij abstract met inkt en ook lak op papier en weinig kleur.

Als onderwerp koos hij mensen, meestal vrouwen, in bizarre situaties zoals modeshows, in musea, kokend in de keuken, of kijkend naar een of ander schouwspel.

Bekend van Lens is het portret van actrice Ida Wasserman (1901 – 1977) in haar laatste glansrol, een slotscène in het stuk ‘All Over’ van Edward Albee. Recensent Peter Berger schreef: “Als men het prachtige portret neemt dat Lens schilderde van mevrouw Wasserman, dan is dat in alle opzichten een portret. Het lijkt, het is trefzeker en verfijnd.”

Bij de tentoonstelling verschijnt van beide kunstenaars afzonderlijk een boek, uitgegeven door Waanders Uitgevers Zwolle.

Museum Jan van der Togt

Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen

Tel.: (020) 641 57 54

www.jvdtogt.nl

Openingstijden:

Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur

Toegangsprijzen:

Volwassenen € 8,00

Kinderen tot 12 jaar, Museumkaart,

ICOM en Rembrandtkaart Gratis

Deel: ' Tentoonstelling Jan Snoeck en Oskar Lens in Museum Jan van der Togt '


Lees ook