Ingezonden persbericht


Persbericht
september 2001

Tentoonstelling
Filmvertoning

Johnny and Jones; two swinging kids and their fate wegens grote belangstelling verlengd tot 5 november 2001

slotweekend: speciale vertoning van
Johnny & Jones, twee jongens en een opera
de nieuwste documentaire van Hans Hylkema

De tentoonstelling in de entreehal van het Verzetsmuseum Amsterdam trok de afgelopen maanden duizenden bezoekers. Zij vertelt het historische verhaal van twee joodse muzikanten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog: Nol van Wesel (Johnny) en Max Kannewasser (Jones), Amsterdamse joodse jongens, die werkten bij de Bijenkorf en met een Amerikaans accent vrolijke liedjes zongen op swingende jazz-melodieën.

Hun hit Mijnheer Dinges, weet niet wat swing is!! wordt beschouwd als een hoogtepunt van de Nederlandse lichte muziek. Razend populair bij de jeugd, traden zij eind jaren dertig wekelijks op bij de VARA-Radio. Tijdens de bezetting bleven zij ondanks de beperkende maatregelen tegen de entartete jazz-muziek en ondanks de toenemende jodenvervolging swingnummers spelen. Uiteindelijk ontkwamen ook zij niet aan deportatie; aan het eind van de oorlog kwamen zij om in concentratiekamp Bergen-Belsen.

Op zaterdag 3 en zondag 4 november (om 13.00, 14.30, 16.00 uur) vertoont het Verzetsmuseum, gratis voor museumbezoekers, in de gehoorzaal Johnny & Jones, twee jongens en een opera, de nieuwste documentaire van Hans Hylkema. Hylkema verweeft unieke historische beelden van Nol van Wesel en Max Kannewasser met die van de wordingsgeschiedenis van Theo Loevendie's kameropera Johnny & Jones uit zomer 2001. In de film komen onder meer aan het woord oud-collega's van de Bijenkorf, ooggetuigen uit kamp Westerbork en de platenbaas van de studio waar Johnny en Jones tot het uitbreken van de oorlog hun platen maakten. Vertoning van deze film is mogelijk dankzij de royale medewerking van NIKmedia en producent Buro Interakt.

Johnny & Jones;
two swinging kids and their fate tentoonstelling tot 5 november 2001 filmvertoning op 3 en 4 november 2001

Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden
Plantage Kerklaan 61 di-vr 10.00 - 17.00 uur
1018 CX Amsterdam za-zo-ma/ feestdagen 12.00 - 17.00 uur tel: 020-620 25 35 Filmprijs bij museumentree inbegrepen.

Meer informatie en beeldmateriaal verkrijgbaar bij Verzetsmuseum Amsterdam Marjolein Marreveld
tel: 020-620 25 35 fax: 020-620 29 60 e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org

Deel: ' Tentoonstelling Johnny and Jones verlengd '
Lees ook