Nederlands Architectuurinstituut


23 april 1999 tot en met 2 januari 2000

expositiereeks
Landscape
9 + 1 Jonge Nederlandse Landschapsarchitecten

Deze expositiereeks is een vervolg op de 9 + 1 reeks die in 1997 gewijd was aan jonge architectenbureaus. Na afloop van deze serie exposities is een reizende groepstentoonstelling samengesteld. Vanwege het succesvolle verloop van deze formule heeft het NAi besloten wederom een 9 + 1 reeks te organiseren, ditmaal gewijd aan jonge landschapsarchitecten. Het doel van deze groepstentoonstelling is inzicht te geven in de meest actuele ontwikkelingen van de hedendaagse landschapsarchitectuur in Nederland. Hiervoor zijn tien jonge bureaus geselecteerd die allen in de loop van de jaren negentig een zelfstandige praktijk hebben opgebouwd.

De bureaus
Vanaf 23 april 1999 tot begin januari 2000 presenteert ieder bureau zijn werk gedurende ongeveer zes weken in de Entreehal van het NAi. Gelijktijdig zullen steeds twee bureaus opgesteld staan. De bureaus richten allen hun eigen tentoonstelling in.
De deelnemende bureaus zijn: Annemieke Diekman landschapsarchitect, DS Landschapsarchitekten, Eker & Schaap landschapsarchitectuur, juurlink en geluk bns bv, Kaap3 ontwerpbureau, Parklaan Landschapsarchitecten, Studio I.S., Veenenbos en Bosch landschapsarchitecten, Bureau Vista en West 8 landscape architects & urban planners.

Bureau Vista en DS Landschapsarchitekten bijten het spits af: Bureau Vista

Bureau Vista: 'Maaswerk', ontwerp voor Maasvlakte 2

Bureau Vista werd in 1994 opgericht door de ecoloog Sjef Jansen en de landschapsarchitect Rik de Visser. Zij richten zich voornamelijk op de ruimtelijke ordening, de landschapsarchitectuur en de ecologie. Actuele maatschappelijke thema’s markeren hun werkveld: natuurontwikkeling, water en veiligheid, plattelandsvernieuwing en de ontwikkeling en herstructurering van woon- en werkmilieus. Het werk betreft zowel grootschalige en strategische plannen op rijks- en provinciaal niveau, waaronder het Groene Hart, een tweede Maasvlakte en Nederland 2030, als concrete inrichtingsplannen, zoals de inrichting van de openbare ruimte aan de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam, het landschapsplan Zanderij Crailo in het Goois Natuurreservaat en een ontwerp voor de Venneperhout bij Nieuw Vennep.

DS Landschapsarchitekten

DS Landschapsarchitekten: Tilla-Durieux-Park, Berlijn, foto DS

DS Landschapsarchitekten werd in 1993 opgericht door de landschapsarchitecten Maike van Stiphout en Bruno Doedens. De ontwerpen vormen een tegenhanger van de overheersende architectuur van de snelheid. DS vindt het belangrijk dat mensen de tijd nemen om ergens te verblijven. Door het maken van een krachtige keuze voor één sfeer en het doorvoeren van helderheid en eenvoud in vormgeving en materiaaltoepassing, wil DS landschappen creëren die de verbeelding prikkelen. DS is bekend geworden met het winnen van een prijsvraag voor twee parken aan de Potsdamer Platz in Berlijn. Deze parken worden de komende jaren aangelegd.

NAi Persbericht

NAi - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam - info@nai.nl - Tel 010-4401200

Veranderd: 13-04-1999 door Just Schimmelpenninck, NAi (afd. Communicatie)

Deel: ' Tentoonstelling Jonge Nederlandse Landschapsarchitecten '
Lees ook