Gemeente Gent

W A L K A B O U T e r S ' K a b o u t e r s o p d e d o o l ' (31/08/2001)

De tentoonstelling WALKABOUTerS Kabouters op de dool vindt plaats in de Norbertijnerkapel op het Kaatsspelplein in Gent en loopt van 15 tot 30 september. Open van donderdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur. De vernissage vindt plaats op 14 september om 20 uur.

"Kabouters op de dool!"

Wie?

Naar analogie met de zeven ....... , sloegen zeven vrienden de handjes in elkaar en bogen zich over het fenomeen "KABOUTERS". De ontmoetingsplaats van deze kabouterspotters groeide vanuit de Academie voor Beeldende Kunsten, Afdeling Fotografie, in Gent, contactpersoon Lieven Neirinck (0474)400995.

Wat?....... zijn walkabouters?

Om niet te veel nodeloze wind te laten waaien, vertrokken we van een duidelijk omlijnd idee.

Het concept voor onze creatieve escapades bestond erin om de kabouters een reis te laten maken dwars door Gent.

Zoals de aboriginals soms dagenlang verdwijnen in de bush, en de blanken dit "WALKABOUT" noemen, beslisten we dat onze kabouters ook zouden verdwijnen.

Er is echter een groot verschil, en dit is dat wij als kabouterspotters wisten waar zij naartoe trokken, wanneer ze deze tocht ondernamen en waarom ze dit deden.

Waarom? We vertrokken vanuit de bedenking dat een bestaande kaboutergemeenschap, te verstaan als kabouterdorp, beslist om te verhuizen. Niet zomaar een verhuis maar duidelijk een emigratie van de hele groep naar beter en veiliger oorden. Het bestaande dorp gelegen in het Keizerspark in Gent is, wegens de menselijke overlast die boven hun huisjes heerst, in een gevaarlijke zone terecht gekomen.

Dus.....

Waar?

Een nieuw en veiliger oord wordt tijdens een kabouterconclaaf vastgelegd; de Blaarmeersen. Hiervoor dienen ze wel een lange en gevaarlijke reis te maken dwars door de stad. Het gekozen traject is de kortst mogelijk route tussen het Keizerspark en de Blaarmeersen. Het wordt dus een tocht langs een vooraf uitgestippeld traject en dit door een druk Gents centrum.

Hoe?

Op het kabouterconclaaf wordt nog eens druk overlegd welke gevaren nu daadwerkelijk verbonden zijn aan de reis van de kabouters. Allereerst mag een kabouter nooit zichtbaar zijn voor een mens. Daarom reist hij hoofdzakelijk tijdens de nacht. Enkel kamikazekabouters reizen overdag. Als hij gezien wordt door een mens, versteent hij terstond.

Ook sommige dieren kunnen een potentieel gevaar inhouden voor de kabouter.

En enkel de hoogst noodzakelijke bagage zal worden meegenomen naar hun nieuwe woonplaats.

Informatie

Het Huis van Alijn, Kraanlei 65, 9000 Gent, tel. (09)269 23 50, fax (09)269 23 58,

e-mail huis.alijn@gent.be

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.

Zoekwoorden:

Deel: ' Tentoonstelling 'Kabouters op de dool!' te Gent '
Lees ook