Ingezonden persbericht


Kunst kijken en zelf kunst maken

Een avontuur met natuur en kleur in Natuurmuseum Brabant

Lucht, Water, Aarde is een kunsttentoonstelling die vanaf 6 oktober tot en met 6 januari 2002 in Natuurmuseum Brabant te zien is. Na een bezoek aan Lucht, Water, Aarde kan jong en oud samen een groot kunstwerk schilderen of proefjes doen in het 'natuurlaboratorium'. Voor deze workshops en experimenten geven de schilderijen van Christian von Grumbkow, Helge Hommes en Sebastiaan Spit alle inspiratie.

Unieke samenwerking
De kunstenaars Christian von Grumbkow, Helge Hommes en Sebastiaan Spit leerden elkaar vier jaar geleden kennen in een Duitse galerie. Ze ontdekken dat hun schilderijen elkaar goed aanvullen. Alle drie kijken ze naar de natuur en schilderen een beeld van het landschap. Ieder maakt een deel van de natuur: von Grumbkow het water, Hommes de aarde en Spit de lucht. Het 'klikt' tussen de kunstenaars en ze gaan samenwerken. Ze blijven wel schilderen op hun eigen manier. Sinds hun eerste ontmoeting hebben ze al veel mooie en opvallende kunstwerken gemaakt. Soms schilderen ze apart en faxen elkaar de schetsen toe. Zo kan het zijn dat een wolkenhemel laag wordt opgehangen met daarboven zwevend een aarde of water. Soms maken ze in het atelier samen een schilderij op één ondergrond.

Project Natur-Labor
De kunstenaars delen het thema natuur en het schilderen. Verder is de kleur en het materiaal erg belangrijk. Ze schilderen bijna geen rode kleuren en gebruiken alleen olieverf. Iedere kunstenaar gaat op een andere manier met de verf aan de slag. Er zijn dus verschillen in techniek, maar het thema natuur blijft hetzelfde. Daardoor stralen de schilderijen iets bijzonders uit.

Tentoonstelling
Natuurmuseum Brabant laat gezamenlijke werken zien van de schilders Christian von Grumbkow, Helge Hommes en Sebastiaan Spit. Er hangen individueel gemaakte schilderijen die bij elkaar horen. Maar er zijn ook kunstwerken waarbij ieder een deel van het doek vult of waarbij de drie kunstenaars water, aarde en lucht zelfs door elkaar heen schilderen. Workshops, proefjes en rondleiding voor jong en oud Natuurmuseum Brabant organiseert rond de tentoonstelling Lucht, Water, Aarde workshops, proefjes en een rondleiding. Aanmelding hiervoor is niet noodzakelijk. Christian von Grumbkow en Sebastiaan Spit verzorgen op 7 oktober en 25 november vanaf 13.30 uur een workshop. Zowel kinderen als volwassenen zijn van harte welkom om net als de kunstenaars in een 'natuurlaboratorium' te werken. De hele groep maakt samen één groot kunstwerk en dat wordt in het museum gehangen. Vanaf 10 oktober kunnen kinderen iedere woensdag van 14.00 tot 16.00 uur onder begeleiding van het Natuurmuseum proefjes doen met lucht, water en aarde in het 'laboratorium'. Op 21 oktober geeft Sebastiaan Spit om 13.30 uur een rondleiding door de tentoonstelling. Kunstliefhebbers kunnen anderhalf uur lang luisteren naar het verhaal over het project Natur-Labor en zijn kunstenaars.

Natuurmuseum Brabant is gevestigd aan de Spoorlaan 434 in Tilburg, tegenover het busstation van Tilburg CS. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Deel: ' Tentoonstelling Lucht, Water, Aarde in natuurmuseum Brabant '
Lees ook