RIJKSMUSEUM TWENTHE

Meisjes in kimono

Persbericht

Van 13 oktober 2001 t/m 6 januari 2002 is in het Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling Meisjes in kimono. Schilderijen, tekeningen en fotos van George Hendrik Breitner en tijdgenoten te zien.

In Europa was in de tweede helft van de negentiende eeuw Japanse kunst in. Zo vertonen schilderijen van Vincent van Gogh en Franse tijdgenoten duidelijk oosterse invloeden. George Hendrik Breitner (1857-1923) raakte gewonnen toen hij in 1892 in Den Haag een tentoonstelling van Japanse prentkunst bezocht. Breitner die in 1880 meewerkte aan het Panorama Mesdag en in 1882 met Vincent van Gogh door Den Haag zwierf schilderde in 1893 en 1894 een indrukwekkende serie meisjes in kimono. De mooiste daarvan zijn op deze tentoonstelling te bewonderen.

De schilder ging vaak uit van zelfgemaakte fotos en tekeningen. Een frêle hoedenverkoopstertje uit de Jordaan, Geesje Kwak, en haar zusje Anna poseerden regelmatig voor Breitner, gehuld in rode, witte of blauwe kimonos. In zijn atelier aan de Amsterdamse Lauriersgracht schilderde de kunstenaar de tekeningen en fotos niet klakkeloos na. Hij koos regelmatig voor een andere pose van het model en experimenteerde met de formaten van zijn schilderijen. Op de tentoonstelling kunnen de verschillen goed worden bekeken, omdat er zowel schilderijen, als tekeningen en fotos worden geëxposeerd. Verder zijn kimono-schilderijen te bezichtigen van Isaac Israels, Willem Witsen en Willem de Zwart, allen tijdgenoten van Breitner. Bovendien is er alle gelegenheid om de schilderijen te vergelijken met de echte kledingstukken. Er worden verschillende, schitterend gedecoreerde, originele Japanse dameskimonos getoond.

De tentoongestelde werken komen uit binnen- en buitenlandse openbare en particuliere collecties. Het mooiste uit onder andere het Rijksmuseum Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam en het Gemeentemuseum Den Haag. De kimonos zijn beschikbaar gesteld door het Wereldmuseum te Rotterdam.

Bij de tentoonstelling is een fraai geïllustreerde publicatie te koop. Deze uitgave bevat twee artikelen. Rieta Bergsma, docente Algemene Cultuurwetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, gaat in op Breitner en zijn fascinatie voor Japanse kunst. Hajime Shimoyama, hoofdconservator Shizuoka Prefectural Museum of Art, Japan, beschrijft hoe Japanse kunstenaars rond het jaar 1900 kimono- schilderijen maakten met behulp van westerse olieverftechniek. Het boek bevat afbeeldingen van de meeste in het Rijksmuseum getoonde werken.

///

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: drs. Ton Geerts, conservator moderne kunst, of met Melitta Frieling, coördinator PR

Onderstaande afbeelding kunt u opvragen via:
bader@introweb.nl

George Hendrik Breitner, Meisje in witte kimono, olieverf op doek, 58 x 56 cm, Rijksmuseum Twenthe, inv. 555

Rijksmuseum Twenthe
Lasondersingel 129-131
7514 BP Enschede
T 053 - 4358675
F 053 - 4359002
E info@rijksmuseum-twenthe.nl


09 aug 01 12:10

Deel: ' Tentoonstelling 'Meisjes in kimono' in Rijksmuseum Twenthe '
Lees ook