South African Seasons

Een Rotterdamse manifestatie over cultuur, architectuur en stedenbouw

tentoonstelling

29 december 1998 - 7 maart 1999

NAi, Bovenzaal

Jungle Port City

Een vijftig jaar durend ontwikkelingsplan voor de Zuid-Afrikaanse havenstad Durban

In de Bovenzaal van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) wordt het afstudeerproject van Ronald Wall en Ewoud Netten voor de Academie van Bouwkunst in Rotterdam gepresenteerd. De twee architecten doen hierin een voorstel voor de ontwikkeling van de Zuid-Afrikaanse havenstad Durban. In de loop van vijftig jaar willen zij het havengebied van de stad ontwikkelen tot een heterogene eilandengroep waarin zowel voor de haven, de stad als het milieu plaats is.

Als gevolg van de afschaffing van de apartheid, de verkiezing van een nieuwe democratische regering en de daaropvolgende opheffing van internationale sancties neemt Zuid-Afrika tegenwoordig weer een concurrerende positie in op de wereldmarkt. Deze herintrede in een wereld die steeds meer in het teken staat van globalisering stelt hoge economische, culturele en technologische eisen aan Zuid-Afrika. De haven van Durban zal bijvoorbeeld moeten uitbreiden, wil het zijn status als Afrika's drukste haven niet kwijtraken aan concurrerende havens aan de oostkust zoals Maputo in Mozambique. Daarbij moet rekening worden gehouden met het gegeven dat de haven voor ruimte moet concurreren met de stad waar zij middenin ligt. Ook de belangen van andere industrieën zoals toerisme moeten worden meegewogen. Zonder haven zou de baai kunnen worden omgetoverd in een luxueus subtropisch paradijs voor eco-toeristen.

Ronald Wall en Ewoud Netten hebben onderzocht of een geïntegreerde ontwikkeling voor dit gebied mogelijk is. Het eindresultaat van hun onderzoek bestaat in wezen uit een voorstel voor de ontwikkeling van een verzameling jungle-, port- en city-eilanden, waarvoor zij de naam 'archipelago' gebruiken. Elk eiland heeft zijn eigen welomschreven functie: het is een toevluchtsoord voor allerlei soorten wilde planten en dieren, een haventerminal of een stadswijk. De archipelago wordt gefaseerd ingevoerd en uiteindelijk zullen er 20 eilanden worden gevormd (7 jungle, 8 port en 5 city). _________________________________________________________________

winter NAi

veranderd: 8/1/99 Just Schimmelpenninck

Locatie: Nederlands Architectuurinstituut Museumpark 25 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200

open: dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00uur | zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur

gesloten: maandag gesloten | 1 januari, 30 april en 25 december gesloten

Museumjaarkaart geldig .

Deel: ' Tentoonstelling Ontwikkelingsplan voor Durban in Zuid-Afrika '
Lees ook