Gemeente Utrecht

Tentoonstelling over het leven en werk van Adri de Bruijn van 7 tot en met 23 mei in stadhuis

In het stadhuis en de tegenover gelegen voormalige brandweerkazerne is van dinsdag 7 tot en met donderdag 23 mei 2002 een tentoonstelling over het leven en werk van de in 1999 overleden Utrechtse tekenaar en schilder Adri de Bruijn te zien. Op woensdag 8 mei verrichten wethouder T. Gispen (Cultuur) en de directeur van het Nederlands Filmfestival, mevrouw D. Bonekamp, om 15.30 uur in het stadhuis de officiële opening van de tentoonstelling, in aanwezigheid van de familie De Bruijn en genodigden.

Adri de Bruijn werd geboren in de Boogstraat (een van de Zeven Steegjes) op 6 maart 1927 en overleed op 15 december 1999. Hij was vooral bekend om de grote reclamepanelen die hij maakte voor de bioscopen van het Wolffconcern. Ook maakte hij panelen voor de CineManifestaties, de voorloper van het Nederlands Filmfestival. Hij deed ook opdrachten voor anderen waaronder modehuis Bastiaanse, houtbedrijf Jongeneel, uitgeverij VNU, de Utrechtse schouwburg en het Utrechtse Operakoor en koninklijk mannenkoor Euterpe, want opera was zijn passie.

De tentoonstelling heeft als titel ´Adri de Bruijn, een kunstenaar van formaat´ meegekregen. De Bruijn was een markant figuur en de laatste schilder van bioscoopreclames. De bioscoopreclames vereisten een speciale verftechniek om op afstand, vanaf de straat, het juiste effect te bereiken. Hij was in meerdere opzichten een kunstenaar van groot formaat: hij was groot van gestalte, zijn bioscoopreclames zijn groot van afmeting en hij heeft een enorme productie geleverd. Met zijn werk heeft hij een bijdrage geleverd aan de geschiedschrijving van de (bioscoop)reclame en het culturele erfgoed van de stad. Reden voor de Gemeente Utrecht om, in nauw overleg met de familie De Bruijn, deze tentoonstelling aan hem te wijden, waarbij het Nederlands Filmfestival graag zijn medewerking levert aan de opening.

Posters en briefkaarten

Om de aandacht te vestigen op de tentoonstelling hangen van 29 april tot en met 19 mei overal in de stad posters in de zogenoemde 'culturele frames' op de verkeerslichtkasten. Ook in de gemeentelijke gebouwen zijn posters opgehangen. Bovendien zijn er briefkaarten gemaakt met daarop de aankondiging van de tentoonstelling welke zijn verspreid over de wijkbureaus en bibliotheken.

Openingstijden

In het stadhuis zijn voornamelijk de tekeningen en illustraties van De Bruijn tentoongesteld. Deze zijn te bezichtigen op werkdagen tijdens kantoortijden en daarnaast op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. De reclamepanelen, waaronder diverse grote bioscoopreclames van bekende filmsterren zoals Brigit Bardot, Clint Eastwood, Johnny Weismuller (Tarzan), John Connery, John Wayne en Barbara Streisand, staan in de voormalige brandweerkazerne (Korte Minrebroederstraat 11). Deze zijn van woensdag tot en met vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur te bezichtigen en op donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur.

Deel: ' Tentoonstelling over Adri de Bruijn in stadhuis Utrecht '
Lees ook