Rijksmuseum van Oudheden verwacht:

Achnaton, Nefertiti en Toetanchamon: de beroemdste koninklijke familie aller tijden.

Over deze fameuze Egyptische farao's, hun hofhouding en alles wat zij voortbrachten gaat een internationale overzichtstentoonstelling met spectaculaire kunstvoorwerpen uit de 14de eeuw voor Christus. Ruim 250 objecten uit 35 vermaarde musea en collecties over de hele wereld brengen de meest spraakmakende episode binnen de Oudegyptische geschiedenis tot leven.

Monumentale beelden, verfijnde gouden en zilveren sieraden, luxe toiletartikelen, fraaie portretten van de koninklijke familie en prachtige reliëfs illustreren het leven in de Oudegyptische koningsstad Amarna. Amarna werd door farao Achnaton gesticht als nieuwe hoofdstad van het rijk. Het alledaagse leven van bewoners van de stad en de grote invloed van de koninklijke familie komen in de tentoonstelling aan bod. Achnaton reorganiseerde de gehele Egyptische politiek, kunst en religie, en introduceerde de zonnegod Aton als enige god. Zijn opvolger, farao Toetanchamon, herstelde de oude Egyptische tradities in ere en liet alles wat aan Amarna en Achnaton herinnerde vernietigen.

Het weinige, maar buitengewoon bijzondere, dat over is van de bloeiperiode van de stad is op de tentoonstelling 'Farao's van de Zon' in het Rijksmuseum van Oudheden te zien.

De tentoonstelling is een initiatief van het het Museum of Fine Arts in Boston.

Te zien in het Rijksmuseum van Oudheden van 23 november 2000 tot en met 18 februari 2001.


Organized by the Museum of Fine Arts, Boston. Supported by a grant from the National Endowment for the Humanities.

Zoekwoorden:

Deel: ' Tentoonstelling over beroemdste koninklijke families ooit '
Lees ook