Mijn jaren ’60 Het echte verhaal

Persbericht

Hoorn, 14-8-2015

Mijn jaren ’60 Het echte verhaal

Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn werkt momenteel hard aan een tentoonstelling over de jaren ’60 die volgend jaar te zien zal zijn. Als altijd zoekt dit museum naar onderwerpen die nauw aansluiten bij de belevingswereld van een breed publiek zonder daarbij alleen de overbekende dingen te laten zien. Voor de tentoonstelling Mijn jaren ’60 zal het museum het bruisende decennium belichten met een nieuwe invalshoek.

De jaren ´60: meer dan hippies

Hippies, Provo’s, Beatles, Stones, Boudewijn de Groot, Kennedy en de Maanlanding, dat zijn de bekende beelden van de jaren ’60. Het decennium staat te boek als roerig, kleurrijk, jeugdig, vernieuwend en wild. Dit beeld is raak en mooi en natuurlijk ook gedeeltelijk waar, maar het is een simpele weergave van een veel gevarieerder werkelijkheid. Naast de bekende iconische personen, verschijnselen en gebeurtenissen wil het Museum van de 20e Eeuw een ander beeld van de jaren ’60 in Nederland laten zien. Het wil op die manier dichter bij het échte verhaal komen. Het verhaal van gewone mensen. Een persoonlijk verhaal ook. Wat hield hen toen werkelijk bezig? En wat zijn hun herinneringen nu?

De tentoonstelling Mijn jaren ’60 wil laten zien hoe het leven was voor de mensen in die tijd. De beroemde voorwerpen en verschijnselen komen zeker ook aan bod, maar het museum wil laten zien dat er méér is. Natuurlijk liep niet iedereen in een minirok met kapsel als Twiggy. Niet iedereen had psychedelisch behang en kralengordijnen. Het clichébeeld van langharige jongemannen was in werkelijkheid een uitzondering. Veel mensen deden helemaal niet mee aan de mode. Misschien omdat ze er niet van hielden, of omdat ze het niet mochten van hun ouders. Vaak ook omdat ze niet van de leeftijd (15-25) waren waarop nu ons stereotype beeld van de jaren ’60 gebaseerd is. De meeste mensen hadden gewoon nog een interieur dat geheel of gedeeltelijk uit de jaren ’50 kwam, of ouder.

Naast de iconen wil het Museum van de 20e Eeuw graag deze kant van de jaren ’60 belichten en de verhalen van gewone mensen opnemen in de expositie. Het museum denkt dat er nog vele schitterende verhalen te ontdekken zijn die zeer de moeite waard zijn om gedeeld te worden met de museumbezoekers. Als u van een bepaalde leeftijd bent heeft u vast nog wel herinneringen aan de jaren ’60. En dan niet alleen de grote gebeurtenissen als de Maanlanding of de moord op John F. Kennedy. Juist uw eigen, persoonlijke herinneringen zijn het erg waard belicht te worden. Hoe de eetgewoonten waren, hoe school werd beleefd, hoe men tegen relaties aankeek, vakanties, vrije tijd, geloof en werk.

Oproep

Het Museum van de 20e Eeuw wil graag uw persoonlijk verhalen horen en opnemen in zijn tentoonstelling. Het kan hierbij gaan om persoonlijke eigendommen, maar vooral ook de verhalen zelf. Wellicht heeft u nog dagboeken uit die tijd, of kunt u uw herinneringen opschrijven. Het kunnen ook ingesproken herinneringen en verhalen zijn. Als verslag van een ooggetuige zijn ze heel bijzonder.

Daarnaast is het museum ook nog op zoek naar specifieke jaren ´60 voorwerpen als aanvulling op de eigen collectie en particuliere collecties. Hebt u nog een originele Afghaanse jas of andere jaren ´60 mode, of foto’s, spandoeken, posters, boeken, tijdschriften, Lp’s, een jukebox, meubels, lampen, gordijnen, vloerkleden of andere artikelen. En wilt u deze items uitlenen voor de duur van de expositie, dan zou het museum graag van u horen.

Als u uw herinneringen wilt delen of uw objecten in bruikleen wilt geven aan het Museum van de 20e Eeuw, mail dan naar info@museumhoorn.nl . Uw verhalen en objecten kunnen bijdragen aan een prachtige expositie die begin volgend jaar in Hoorn te zien zal zijn.

EINDE PERSBERICHT

Deel: ' Tentoonstelling over de jaren 60 in Museum Hoorn '


Lees ook