Universiteit van Amsterdam


Tentoonstelling over Heidegger in het Maagdenhuis

Persbericht 21 januari 1999

8 t/m 26 februari
Opening: 5 februari om 16.30 uur

Van maandag 6 februari t/m 26 februari is in het Maagdenhuis, Spui 21 te Amsterdam, een tentoonstelling te zien over Martin Heidegger. De installatie van Digne M. Marcovicz bestaat uit 320 foto's en 4,5 uur video op vijf monitors. De tentoonstelling, getiteld: 'Anzuschauen wenn ich nicht mehr bin!' Momente & Notizen - über den Philosophen Martin Heidegger, is gratis te bezichtigen op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

De tentoonstelling wordt geopend op vrijdag 5 februari om 16.30 uur in het Maagdenhuis,
Spui 21 te Amsterdam, door drs. R.H.T. Bleijerveld, secretaris van de universiteit.

De Duitse filosoof Martin Heidegger (1889-1976) heeft de fotografe Digne Meller Marcovicz in september 1966 en in juni 1968 toestemming gegeven hem uitgebreid te fotograferen en te filmen. Het zijn opnamen geworden van onder meer Heidegger achter zijn bureau, Heidegger aan het wandelen, Heidegger houthakkend en Heidegger debatterend. De foto's mochten alleen gemaakt worden op voorwaarde dat ze pas na zijn dood tentoongesteld en gepubliceerd mochten worden. Ter gelegenheid van de opening zullen de Heidegger-kenners Rüdiger Safranski en Herman Philipse een gesprek voeren met Digne M. Marcovicz over haar samenwerking met Martin Heidegger.

De installatie van Digne M. Marcovicz is tot dusver alleen te zien geweest in de Gropius-Bau in Berlijn en het Fridericianum in Kassel.

De Universiteit van Amsterdam organiseert deze tentoonstelling in samenwerking met het Goethe Instituut in Amsterdam, waar donderdag 4 februari om 20.00 uur in een forumgesprek Heideggers betekenis voor het contemporaine denken ter discussie wordt gesteld.

Nadere inlichtingen
Ko van Harn, Universiteit van Amsterdam, afd. GIO, Spui 25, 1012 WX Amsterdam, tel. 020 - 525 2698, e-mail: vanharn@bdu.uva.nl

Laatste wijzigingen: 21 januari 1999 - webmaster@uva.nl Bron: Bureau Voorlichting en Redactie - Jeroen Winckers/Joris van den Heuvel

Deel: ' Tentoonstelling over Heidegger in het Maagdenhuis '
Lees ook