Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 8 oktober 2001

In de herfstvakantie: Maak kennis met rovers in de nacht Tentoonstelling over kerkuilen, diverse spannende activiteiten voor kinderen

Gedurende de Herfstvakantie (van 13 oktober tot 28 oktober) staat het thema "Rovers in de nacht'' centraal in Otterpark Leeuwarden. Bezoekers kunnen dan alles te weten komen over roofdieren die 's nachts actief zijn. Er is een speciale tentoonstelling over kerkuilen, in de filmzaal is een speciale film te zien over uilen in Nederland, een valkenier laat uilen vrij vliegen en er zijn diverse spannende activiteiten voor kinderen.

Uilen staan vaak symbool voor de nacht. Kerkuilen werden vanwege hun witachtige verschijning vroeger wel eens beschouwd als geesten. Niet voor niets, want net als vrijwel alle andere uilensoorten is de Kerkuil in staat geruisloos te vliegen. Gecombineerd met de vrijwel witte verschijning in het donker, gaf dit voor velen aanleiding tot angstaanjagende verhalen. Kerkuilen leven vooral 's nachts. Ze gaan dan op zoek naar hun maal. Om in de nacht goed te kunnen zien beschikken zij over enorm goede ogen. Deze verdragen echter nauwelijks daglicht. Daarom zijn deze dieren normaliter ook moeilijk te zien voor mensen. In de speciale tentoonstelling die in het expositiegebouw van het park te zien is, krijgen bezoekers een goed beeld van deze nachtelijke rovers. Ook verschillende ottersoorten zijn nachtdieren. Zij gaan in het schemer of in nacht op zoek naar prooien. In Otterpark Leeuwarden geven de verzorgers hen overdag voedsel, waardoor de bezoekers hen goed kunnen zien. Bovendien geven de verzorgers uitleg over het gedrag van deze dieren.

Gedurende de gehele periode zijn er ook diverse spannende activiteiten voor kinderen. Een verhaalvertelster vertelt spannende verhalen over rovers en roofdieren, kinderen kunnen zelf spannende zaken knutselen of een echte rovers-outfit maken. Zo kunnen kinderen zich ook als roofdier of rover laten schminken. In het petgatengebied is bovendien een kinderspeurtocht uitgezet. In de periode van zaterdag 20 t/m zondag 28 oktober zijn er op zaterdag, zondag, woensdag en donderdag demonstraties met uilen. Een valkenier legt van alles uit over deze roofvogels en laat o.a. een oehoe (één van de grootse uilen) vrij boven het publiek vliegen.

Het Otterpark is van 13 oktober tot 28 oktober dagelijks geopend van 10:00 tot 17:30 uur.Daarna is tot 26 april 2002 is het park elk weekend en in de schoolvakanties geopend van 10.30 tot 16.30 uur. De entree voor het Otterpark Leeuwarden bedraagt voor kinderen van 4 t/m 11 jaar fl. 8,50 p.p. en voor volwassenen fl. 12,50 p.p. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis op bezoek komen bij de otters. Voor fl. 30,- p.p. kan de bezoeker een abonnement kopen. Voor slechts fl. 5,- meer is er het Plus-abonnement dat ook nog 50% korting geeft op de andere Libéma dagattractieparken zoals Safari Beekse Bergen en Ecodrome. Voor meer informatie, telefoon: 0511-431214 of internet: www.Aqualutra.nl.

Deel: ' Tentoonstelling over kerkuilen in Otterpark Leeuwarden '
Lees ook