Yksi Ontwerp stelt tentoonstelling samen in Madrid

Persbericht

Eindhoven, 15 december 2015

Yksi Ontwerp stelt tentoonstelling samen in Madrid

Ontwerpen voor en met mensen met een beperking

Van 14 januari tot en met 7 februari is de tentoonstelling ‘Sin límites!’ (Onbeperkt!) te zien in de Central de Diseño, in Matadero Madrid. De expositie laat zien hoe een achttiental Nederlandse ontwerpers mensen met een beperking helpt om die beperking om te zetten in kansen en mogelijkheden. Van hulpmiddelen voor ouderen en (top)sporters met een beperking tot een dyslexie-alfabet. En van een schoudertas voor mensen met een groeistoornis tot dekens die zijn geweven samen met lichamelijk en verstandelijk beperkten.

De expositie ‘Sin límites’ is samengesteld door Yksi Ontwerp in samenwerking met DIMAD, de vereniging van Madrileense vormgevers en de Nederlandse ambassade in Madrid.

De meeste ontwerpers die aan bod komen in deze expositie hebben nauw samengewerkt met mensen met een beperking, in sommige gevallen betreft het ontwerpers met een beperking. Ook zijn er ontwerpers die op een verhalende, metaforische wijze de kracht van een beperking tonen.

Roland Pieter Smit ontwierp weefgetouwen die zijn afgestemd op de doelgroep. Autistische mensen bijvoorbeeld kunnen werken met zeer dun garen, terwijl mensen met het syndroom van Down de voorkeur geven aan dikker draad. Het resultaat van de samenwerking is een serie dekens en vloerkleden onder de naam Wolwaeren, gemaakt van Texelse wol, die de schapenboeren bovendien een eerlijke vergoeding oplevert.

Christian Boer ontwierp het lettertype Dyslexie om dyslecten, zoals hijzelf, te helpen bij het lezen. Jetske Visser maakte de film Forgotten Memory plus een pakkende installatie over dementie. ‘Wat is een theepot als je niet weet wat een theepot is?’. Of neem het werkwarenhuis Social Label dat samen met ontwerpers en werkplaatsen van diverse maatschappelijke organisaties en sociale bedrijven in Nederland nieuwe kansen creëert voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Hun trots en zelfvertrouwen ondersteunen, dáár gaat het om. Soms ook gaat het om praktische oplossingen of speciale producten voor paralympische topsporters, zoals de blades voor de succesvolle atlete Marlou van Rhijn.

Deelnemers:

Social Label (4 projecten), Granny’s Finest, Anne Ligtenberg (2 projecten), Denise Stoopen, Christian Broers, Jetske Visser, Roland Pieter Smit (2 projecten), Tjeerd Veenhoven, Sanne Ree Barthels, Frank Jol (blades), Diederik Schneemann, Lieke Janssen, Richard Hutten, Job Langeveld ( sports for children), Sander Wassink en Julia van Zanten.

Deel: ' Tentoonstelling ‘Sin límites!’ (Onbeperkt!) in Madrid '
Lees ook