Apple Benelux

Redefining Art with a Mac.

Nog tot 2 juni 2002 loopt in het Van Gogh Museum in Amsterdam een unieke tentoonstelling van meesterwerken van de kunstenaars Van Gogh & Gauguin. Een primeur voor Europa. De tentoonstelling loopt immers uitsluitend in het Van Gogh Museum en krijgt flink wat internationale belangstelling. Ook Apple is nadrukkelijk aanwezig. Bezoekers kunnen op een twaalftal nieuwe iMacs van Apple naar hartelust surfen op de websites die voor de tentoonstelling zijn ontworpen. Een primeur is de Van Gogh & Gauguin-`experience', een interactieve website over de leefwereld van beide kunstenaars. Daniel Erasmus van `Digital Thinking Network' is het brein achter dit uniek concept.

Internationale uitstraling
Aan de hand van ruim honderd bekende meesterwerken wordt de persoonlijke en artistieke ontwikkeling van beide kunstenaars uit de doeken gedaan. Tijdens de tentoonstelling worden voor het eerst ook drie originele versies van "De Zonnebloemen" van Van Gogh getoond. De internationale belangstelling is enorm. De tentoonstelling trok de eerste maand al 175 000 bezoekers. Een recordaantal. .

Ook de tentoonstelling in The Art Institute of Chicago in de Verenigde Staten werd midden januari met bijzonder veel succes afgesloten. Daar bezochten in totaal 690.000 mensen de expositie. Voor de tentoonstelling in Amsterdam worden minstens 600.000 bezoekers verwacht. De expositie is in Europa immers alleen in het Van Gogh Museum in Amsterdam te zien.

I can definitely say that my Mac is the centre of my universe.

Airport Ook Apple is nadrukkelijk aanwezig op deze wereldberoemde tentoonstelling. Op 12 nieuwe iMacs kunnen de bezoekers razendsnel surfen naar de speciale Van Gogh Final Cut Pro Box Museum-sites en de Van Gogh Museum Shop."We wilden een snelle en eenvoudige toegang tot de Van Gogh & Gauguin-`experience' site en de on line museum-shop", aldus Daniel Erasmus. De iMacs zijn draadloos verbonden met het Internet via AirPort, de geavanceerde draadloze netwerktechnologie van Apple. Alle iMacs in het museum worden beheerd door een Mac OS X Server van Apple.

Interactieve website
Het Van Gogh Museum ontwikkelde, samen met Daniel Erasmus van Digital Thinking Network en Internet design & development, een aantrekkelijke en interactieve website voor de tentoonstelling. Naast de inhoudelijke en praktische informatie over de expositie in zes talen kan de bezoeker via de interactieve Van Gogh & Gauguin-`experience' nader kennismaken met de leefwereld van beide kunstenaars. Aan de hand van citaten uit brieven van zowel Van Gogh als Gauguin worden verschillende scènes in het leven geroepen die hun turbulente leven kenmerkten. Daarnaast wordt met behulp van een representatieve selectie van schilderijen uit de tentoonstelling inzicht gegeven in de verschillende werkwijzen van beide kunstenaars en in het oeuvre dat zij achterlieten.

Start the experience

Door de opzet is elk bezoek aan de site weer anders, wat het nog boeiender maakt om de site meerdere keren te bezoeken. Dit concept en de technische realisatie ervan is nooit eerder toegepast op een museumwebsite. Deze unieke website is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Daniel Erasmus en het Van Gogh Museum.

Photoshop Box Nieuwe iMac
"We hebben voor de iMac gekozen vanwege zijn verbluffend design", vertelt Daniel. "Bovendien sluit de iMac perfect aan op de architectuur van het gebouw." En dankzij zijn platte oogstrelende scherm kan geen enkel andere computer de beelden zo helder en scherp weergeven dan de nieuwe iMac." "iMac is passie", vertelt Erasmus, "en ook Van Gogh is passie. Passie voor kunst".

Deel: ' Tentoonstelling Van Gogh-Gauguin in Amsterdam '
Lees ook