Ingezonden persbericht

VANUIT DE BEWEGING
26 augustus t/m 23 september 2001

Met de tentoonstelling Vanuit de Beweging toont het Groninger Museum de relatie tussen beeldende kunst, gearticuleerde bewegingen en het geregisseerde bewegende lichaam. De tentoonstelling vindt plaats op diverse locaties in de binnenstad van Groningen en natuurlijk in het Groninger Museum. Van een tiental (inter)nationale kunstenaars zijn live-acts, computeranimaties, video-installaties en films te zien waarin bewegingen centraal staan. Ook reageert een aantal kunstenaars speciaal op de binnenstadlocaties van de spraakmakende Blue Moon manifestatie.

Met de combinatie van de tentoonstelling Vanuit de Beweging en de manifestatie Blue Moon worden de grenzen tussen dans, beeldende kunst en architectuur geslecht. In het Schuitenschuiverskwartier, een van de binnenstadlocaties, ontwerpt kunstenares Yvonne Fontijne een eigen beeldende taal. Door (dans)bewegingen met de computer te bewerken tot animaties toont zij op de gevel van dit pand de mens in beweging, maar dan vanuit een ander perspectief.

In Achter de Barakken, ook een binnenstadlocatie, gaat kunstenaar Isaac Carlos een samenwerking aan met choreografe Nanine Linning. Carlos sferische enscenering, waarin water een belangrijke rol speelt, sluit aan bij een tendens in de hedendaagse kunst van omgevingswerken. Een ruimte wordt ingericht om het publiek een ervaring mee te geven. Het publiek wordt 'meegevoerd' door het pand waarbij de zintuigen worden geprikkeld. In het zwembad voert Linning een verrassende voorstelling op. Op de overige binnenstadlocaties, Oostersingel en Lutkenieuwstraat, zal - naast vele andere intrigerend werken - videowerk van Ger van Elk en een nieuw videowerk van Aernout Mik te zien zijn.

Ook het Groninger Museum dient als locatie voor de tentoonstelling Vanuit de Beweging. Van Chris Cunninham is het werk Flex te bewonderen dat als verontrustend, beklemd en betoverend omschreven kan worden. Cunningham is bekend van videoclips van Madonna en Bjork. Verder is een nieuw geluidswerk van Steve McQueen en een installatie van Ger van Elk te bewonderen. In een doorlopend filmprogramma zijn films van Michael Snow, Ester Eva Damen, Peter Delpeut, Berend Strik en Peter Struycken te zien.

NOOT VOOR DE REDACTIE
Voor meer informatie over de tentoonstelling Vanuit de Beweging kunt u contact opnemen met Josee Selbach
afdeling Marketing en Communicatie Groninger Museum Tel. : 050 3 666 555
E-mail : jselbach@groninger-museum.nl


Voor vragen over de manifestatie Blue Moon kunt u contact opnemen met Hanneke Huls, Publiciteit Blue Moon
Tel. : 050 3 678 692
E-mail : hannekehuls@blue-moon.nl


Deel: ' Tentoonstelling Vanuit de Beweging in Groninger Museum '
Lees ook