Ingezonden persbericht

De Pont E-mailservice
Bericht 5


-----

Marlene Dumas
Name no Names
ism Centre Georges Pompidou, Parijs
tekeningen
22 juni tm 29 september

De tentoonstelling Name no Names van Marlene Dumas is georganiseerd door het Centre Pompidou, Muse national d'art moderne en is na presentaties in Parijs en New York deze zomer in Tilburg te zien. Er wordt een ruim overzicht gegeven van Dumas' werk op papier: bijna honderd tekeningen, collages en aquarellen vanaf het einde van de jaren zeventig tot 2002, waaronder ook de Black Drawings en Under the Volcano uit de collectie van De Pont.

Tekeningen en aquarellen vormen een belangrijk deel van het werk van Marlene Dumas (Kaapstad 1953). Het zijn voornamelijk figuren en portretten die direct en trefzeker op het papier zijn neergezet. De tentoonstelling laat verschillende stijlen en technieken in het tekenen zien. Voor Dumas hebben deze rechtstreeks te maken met de onderwerpkeuze. In het vroege werk gebruikt zij dikwijls de collagetechniek, later wordt het werk meer expressionistisch en soms zelfs stripachtig. Vaak gaat het dan om spottende commentaren op de kunstkritiek en kanttekeningen bij het kunstenaarschap. Weer andere werken kenmerken zich door de vloeiende vormen van verdunde inkt en hun grote formaat.

Aan de tentoonstelling zijn enkele schilderijen en de recente serie tekeningen Blindfolded toegevoegd; een serie portretten van geblinddoekte Palestijnse mannen. Dumas heeft ze gemaakt in reactie op de wanhopige situatie in het Midden-Oosten en op de in de media almaar herhaalde beelden van vluchtelingen, gevangenen en slachtoffers. Voor een kunstenaar in wier werk de ogen, het kijken en het zien zo dikwijls centraal staan, vertegenwoordigt de blinddoek een grote vernedering. Iemand aan wie het zicht wordt afgenomen, wordt overgeleverd aan de zienswijze van anderen.

Tijdens de tentoonstelling wordt ook de documentaire film Miss Interpreted (1997) over Marlene Dumas vertoond. Regie: Rudolf Evenhuis en Joost Verhey. Produktie: MM Filmprodukties i.s.m. de Humanistische Omroep. Duur: 63 minuten.

De bij de tentoonstelling uitgegeven catalogus met teksten (in Frans en Engels) van Jonas Storsve en Marlene Dumas is verkrijgbaar voor 29,50 (beperkte voorraad).

Meer informatie: https://www.depont.nl

-----

De Groep Van Steen in De Pont

Zondag 23 juni speelt het mime-gezelschap De Groep Van Steen weer bij De Pont. De Groep Van Steen heeft een reeks korte duetten en solo's gemaakt die als beelden bekeken kunnen worden. Het zijn 'Kleine Museumstukken Zonder Titel'. De sculptuur van de mens in beweging, muziek en een ruimtelijk object of installatie vormen het uitgangspunt. De ruimte waar gespeeld wordt en de daarin aanwezige beelden komen door de performance even in een heel ander perspectief te staan. De reeks rouleert langs verschillende musea in binnen- en buitenland.

De Groep Van Steen is een bewegingstheatergroep onder artistieke leiding van Jeannette van Steen, een mimespeelster die sinds 1983 bezig is met het opbouwen van een heel eigen oeuvre. Haar werk is niet-verhalend, sober en zeer gedetailleerd. Binnen de voorstellingen nemen de architectuur van de ruimte en het daglicht een belangrijke plaats in. Daarom speelt De Groep niet in theaters maar in musea, galeries en bijzondere bedrijfs- of overheidsgebouwen. De Groep heeft reeds meerdere malen bij De Pont gespeeld.

Bij De Pont zal het stuk Zonder titel 2 worden uitgevoerd; een choreografie van Jeannette van Steen gespeeld door Janneke Albers en Jon Silber. Muziek: Charlie Parker. Installatie: Klaas Kamphuis.

Het stuk duurt ca. 15 minuten en zal drie keer worden gespeeld: 14.00 uur, 14.45 uur en 15.45 uur.

Geen reserveringen en normaal tarief voor museumentree.

Deel: ' Tentoontstelling 'Name no Names' in Tilburg '
Lees ook