Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Steen en glas is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

04-07-2002

Terca Lobith sluit; 48 werknemers op straat

Baksteenfabriek Terca in Lobith sluit de poort. Hierdoor komen 48 werknemers op straat te staan. CNV Steen en glas vreest dat aan de sluiting niet valt te ontkomen. Echter, er moet wel een goed sociaal plan komen met een goede schadeloosstelling, begeleiding naar ander werk en wanneer nodig en mogelijk een ouderenregeling.

De sluiting van Terca in Lobith is direct het gevolg van de overname van Hanson door Terca. Eerder al sloot CNV Steen en glas vanwege de overname een sociaal plan af voor werknemers in ondersteunende diensten, die hun baan verliezen. De tweede reden voor de sluiting is de overcapaciteit op de baksteenmarkt. Doordat er steeds minder huizen worden gebouwd, daalt de vraag naar baksteen, terwijl de productie even hoog blijft.
CNV Steen en glas vreest overigens dat de sluiting van de fabriek in Lobith niet op zichzelf staat. Juist de overcapaciteit en de dalende productie in de bouw kunnen voor meer reorganisaties in de baksteenindustrie en daarbuiten zorgen. Het effect van de combinatie van overcapaciteit en dalende huizenbouw treft ook aanverwante sectoren, zoals de kalkzandsteenindustrie.

Terca is na de overname van Hanson de grootste baksteenfabrikant in Nederland.

Houten, 4 juli 2002

Nadere inlichtingen:

Gert Jan den Besten (bestuurder CNV Steen en glas) 026 - 495 53 22
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 - 6 348 241

Deel: ' Terca Lobith sluit; 48 werknemers op straat '
Lees ook