Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Test waarschuwingssysteem voor doven en slechthorenden bij (dreigende) calamiteiten

12 augustus 1999
Op woensdag 18 augustus wordt in de brandweerregio Noord-Oost Noord-Brabant (regio Den Bosch) een nieuw waarschuwingssysteem voor doven en slechthorenden getest. Aan de proef doen ongeveer 50 doven en slechthorenden mee. Omdat doven en slechthorenden bij een ramp niets hebben aan het waarschuwingsstelsel met sirenes, is besloten onderzoek te doen naar een aparte voorziening voor deze groep. De doven en slechthorenden die meedoen aan de proef dragen een semafoon bij zich die kan trillen.

Het signaal uit de computer van de alarmcentrale wordt via het openbare telefoonnet verstuurd naar de semafonie-centrale van de KPN, die vervolgens de bijbehorende semafoon aanstuurt.

Bij het laten loeien van een of meer sirenes vanuit de alarmcentrale van de brandweer worden tegelijkertijd de doven en slechthorenden in die regios via de semafoon gewaarschuwd.

De semafoon kan ook worden gebruikt voor andere doeleinden, zoals het ontvangen van weerberichten, nieuwsberichten en privé-boodschappen. De auditief gehandicapte kan met de semafoon binnen- en buitenshuis worden gewaarschuwd.

Het ministerie van BZK betaalt de proef van ongeveer 300.000 gulden. Als de proef slaagt, kan het systeem landelijk ingevoerd worden. Dan kunnen de doven en slechthorenden ook een houder voor de semafoon in huis krijgen, die een waarschuwingslicht kan laten flitsen.

Deel: ' Test waarschuwingssysteem slechthorenden bij calamiteiten '
Lees ook