Ingezonden persbericht


Persbericht 18 januari 2013

Teylers ontvangt
200.000 euro subsidie van de
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Teylers directeur Marjan Scharloo en
RCE directeur Cees van 't Veen ondertekenen
de overeenkomst in Teylers Museum
Foto: Han Vogel

Op vrijdag 18 januari 2013 is in Teylers Museum de samenwerkingsovereenkomst tussen Teylers en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) ondertekend. De RCE heeft een bedrag van 200.000 euro subsidie ter beschikking gesteld aan het rijksmonument Teylers in Haarlem dat voor de UNESCO Werelderfgoedlijst is genomineerd. In juni van dit jaar wordt door het Werelderfgoedcomité van UNESCO besloten of Teylers definitief als werelderfgoed wordt bestempeld. Met het tekenen van deze overeenkomst geven RCE en Teylers hun gezamenlijke verbondenheid met het Werelderfgoed in Nederland aan. 'Het is fantastisch dat we samen met de RCE meer kennis kunnen verspreiden over de grote historische betekenis van het gebouwencomplex. Ik verheug me op deze samenwerking', aldus Teylers directeur Marjan Scharloo.

Kiezen voor Karakter
De subsidie is verstrekt in het kader van de rijksnota 'Visie op Erfgoed en Ruimte, Kiezen voor Karakter'. Hiermee geeft het kabinet vijf politieke prioriteiten van het erfgoedbeleid aan, waarvan één het (voorlopige) UNESCO Werelderfgoed is. Behalve een geldbedrag kan Teylers ook gebruik maken van de expertise bij de Rijksdienst op het gebied van beheer, behoud en ontwikkeling van werelderfgoed. Volgens Cees van 't Veen, directeur RCE: 'Teylers is van uitzonderlijke universele en culturele waarde. Dat willen we graag samen op de kaart zetten'.

Op naar een bekend Werelderfgoed monument
In 1784 werd een bruisend kennisinstituut voor kunst en wetenschap door burgers voor burgers geopend achter een woonhuis in Haarlem, tegenwoordig beter bekend als het Teylers Museum. Dat dit in originele staat bewaard is gebleven is uniek in de wereld. Met behulp van de subsidie wil Teylers de combinatie van historisch gebouwen, historische collectie én historisch gedachtegoed voor de bezoekers weer tot leven brengen. Daartoe worden het oorspronkelijke woonhuis en het laboratorium van Teyler gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Teylers en RCE streven ernaar om dit bijzondere rijksmonument op de Werelderfgoedlijst te krijgen, zodat het voor de toekomst behouden blijft en vele binnen- en buitenlandse toeristen er een omweg voor willen maken.

Nederlands Werelderfgoed
Op dit moment staan 962 sites op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waarvan er 9 Nederlands zijn: het eiland Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, het molencomplex Kinderdijk - Elshout, het Woudagemaal, Willemstad Curaçao, droogmakerij De Beemster, het Rietveld Schröderhuis, de Waddenzee en de Grachtengordel van Amsterdam.

Deel: ' Teylers ontvangt 200.000 euro subsidie van Rijksdienst voor het Cult.. '
Lees ook