The King’s Speech in Nederlands theater


Intensieve samenwerking Del Ferro stotter instituut en Theater Nomade

Amsterdam, 20120418 -- Het Del Ferro stotter instituut en Theater Nomade werken samen aan het toneelstuk van de stotterende Koning George VI van Engeland. Beide partijen hebben eenzelfde belang bij het op de planken brengen van het verhaal van iemand die stottert. De film The King’s Speech vertelt het verhaal van Koning George VI van Engeland en werd in 2010 met vier Oscars bekroond. De reële werkelijkheid van iemand die stottert wordt met de Nederlandse vertolking van het verhaal levensecht vertolkt omdat de hoofdrolspeler Ab Gietelink zelf heeft gestottert.

Ingrid del Ferro coacht hoofdrolspelers Ab Gietelink (Theater Nomade) en Wilbert Gieske (GTST) en de cast over de belemmeringen die stotteren met zich meebrengt en het onbegrip van omstanders voor stotterende mensen. Met de samenwerking beogen partijen meer waardering voor stotterende mensen.

De duivel in huis

“Het kan zomaar zijn dat ik, net als hoofdrolspeler Colin Firth na de opnames van de film, zelf weer ga stotteren. Ik heb zelf ook tot mijn 22egestottert en ben er met de Del Ferro methode vanaf gekomen. Ik weet dus wat ik moet doen om ervan af te komen en gelukkig staat Ingrid del Ferro achter me, en helpt me als het nodig is, met de Del Ferro methode”, aldus Ab Gietelink, Artistiek Directeur van Theater Nomade en hoofdrolspeler van het toneelstuk.

“De methode die werd gebruikt om Koning George VI van het stotteren af te helpen, toont veel parallellen met de Del Ferro methode. De therapeut Logue biedt een, voor die tijd, onorthodoxe methode aan om vloeiend te spreken. Ook wij gaan uit van het kunnen oplossen van stotteren, via – volgens veel logopedisten – onorthodoxe, maar zeer effectieve methode. Ik ben trots om samen met Theater Nomade dit stuk op de planken te brengen.”, zegt Ingrid del Ferro, directeur Del Ferro instituut.

Première

De première van The King’s Speech is op 29 september in de Haarlemse Schouwburg. In de periode daarna treedt het theatergezelschap op in verschillende zalen in Nederland en België.

Over Theater Nomade

Theater Nomade maakt sinds 1984 eigenzinnig theater. Theater Nomade heeft een traditie opgebouwd waarin politiek en geschiedenis zijn verwerkt in theaterprojecten die op tientallen historische en politieke locaties in heel Nederland worden gepresenteerd.

Over het Del Ferro Institute en haar methode

In 1978 deed operazanger en zangpedagoog Leonard Del Ferro een revolutionaire ontdekking op het gebied van stotteren en ontwikkelde hij de Del Ferro Methode. De specifieke middenriftraining vormt de basis van elke cursus. Bij de juiste toepassing leidt het direct tot blijvend resultaat. De methode is meermalen wetenschappelijk onderzocht in binnen- en buitenland.


Deel: ' The King’s Speech in Nederlands theater '
Lees ook