Ingezonden persbericht


Beste journalist,
Theater Artemis viert deze maand zijn 20e verjaardag en het eerste lustrum onder artistieke leiding van Floor Huygen. Een dubbeljubileum en een die we vieren!

Reis van een Rus

- inmiddels écht op reis
Mouchette

- feestelijke jubileumvoorstelling in Theater Artemis (première 14 november), Theater Bellevue en Theater Antigone (B) Zes theaterteksten voor vele leeftijden

- een terugblik op vijf jaar Theater Artemis in boekvorm Bert Luppes
-de dynamiek van een toneelspeler en theatermaker

REIS VAN EEN RUS is een echte vertelvoorstelling. De makers namen een persoonlijk verhaal als uitgangspunt en gaven het een universele en theatrale kracht, zonder de integriteit aan te tasten. De een vertelt het verhaal van de ander, de generositeit van beide spelers voor elkaar valt daarbij op en geeft het stuk een extra dimensie, net als de poëtische - soms komische taal, het gepassioneerde spel en de melancholische muziek en liedjes. Reis van een Rus voert je naar een andere wereld, doet beseffen hoe goed wij het hier hebben, maar is ook een oproep aan een jong publiek: "Durf de stap te zetten om je veilige omgeving te verlaten", aldus Annette Embrechts (Radio1).

"Eigenlijk ging de Rus niet op reis, maar was hij al op reis geweest" (Cato, 9 jaar) "Ik vond het best heel heftig maar ja, ik ben dan ook heel gevoelig" (Stan, 9 jaar) "Het voelde alsof we eerst even uit het stuk gehaald moesten worden voor onze handen in staat waren te klappen." (Leonore en Sasha, 14 jaar) "Ik heb er van genoten, ik was erg ontroerd, wat een prachtig verhaal en wat goed om dat nu te vertellen, en aan kinderen!" (Isis)

>
>
>

-Jubileumvoorstelling-
Voor MOUCHETTE ondergaat Artemis een ware transformatie van theater naar noeste arbeidersstad waar, onder de rook van de industrie, Colette en Arsène hun parcours volgen. Belast met de zorg voor haar babyzusje en heel het huishouden redt de jonge Colette het niet altijd, in haar huizeke schudt ze haar zorgen van zich af. Op straat gaat Arsène tekeer, argeloos en zonder frank op zak. De jonge meid en oudere man zijn strijdbaar, ze gooien het bijltje er niet bij neer. In het volkse milieu dat Arne Sierens schetst worden gevoelens ten volle beleefd en geuit. Floor Huygen regisseert Louis d'Or-winnaar Bert Luppes en Zilveren Krekelwinnares Alejandra Theus, twee acteurs met wie zij afgelopen vijf jaar intensief heeft samengewerkt. >

ZES THEATERTEKSTEN VOOR VELE LEEFTIJDEN -Jubileumboek- >

DE DYNAMIEK VAN BERT LUPPES
Op 11 november gaat de speelfilm Sint van Dick Maas in première met Bert Luppes in de rol van politierechercheur Goert. Bert was in talloze toneelstukken, televisieseries en films te zien; in 2009 won hij voor de tweede maal in zijn carrière de toneelprijs Louis d'Or. Momenteel repeteert hij aan Mouchette, en reist zijn coregie Reis van een Rus (première 31 oktober jl) door het land. In januari/februari reist hij door Frankrijk met Onder de Vulkaan van Het Toneelhuis en vervolgens speelt hij in de muziektheatervoorstelling van de Veenfabriek (o.a. te zien op het Holland Festival). Het is een korte blik op een druk bestaan van een bezield acteur/theatermaker - tevens familieman.

Wij stellen het erg op prijs als u aandacht wilt besteden aan onze voorstellingen. Wilt u een voorstelling bijwonen, meer informatie, spreken met de acteurs of makers, hen uitnodigen in uw programma of een recensie-exemplaar ontvangen van het jubileumboek? Laat het weten!

CONTACT
Mijn collega Faye Danae Leijtens is deze week nog op dinsdag, donderdag en vrijdag aanwezig. Daarna neemt ze vier maanden zwangerschapsverlof op, om medio maart terug te keren. Tot die tijd kunt u met mij contact opnemen, of met haar vervanger waarover wij u snel informeren.

Deel: ' Theater Artemis in Den Bosch viert dubbeljubileum '


Lees ook