Crossroads Soedan: waar twee wegen samenkomen en scheiden


Een grensoverschrijdend theaterproject van Theatre Embassy, PIPS:lab en Albugaa Theatre in Soedan

KHARTOUM, Soedan, 20120323 -- Khartoum is de hoofdstad van Soedan, een land dat onlangs is opgesplitst in Soedan en Zuid-Soedan. Het is ook de stad waar de blauwe en witte Nijl samenkomen en verder gaan als één Nijl. Kortom: het is een plek van elkaar ontmoeten en weer uiteengaan… De afgelopen weken was Khartoum ook de creatieve hotspot voor 25 jonge Soedanese kunstenaars, Theatre Embassy en PIPS:lab in het project Crossroads. Op 31 maart zal de performance Crossroads/Tagato die hieruit voortkomt in première gaan op locatie, aan de oevers van de Nijl tijdens het 12e Albugaa International Theatre Festival.

Wat hebben een internationale culturele organisatie, een multimedia collectief uit Amsterdam en een groep artiesten uit Khartoum met elkaar gemeen? Ofwel, wat brengt Theatre Embassy, PIPS:lab en Albugaa Theatre van Ali Mahdi er toe om tien weken samen te werken in een internationaal theaterproject?

Theatre Embassy werkt al ruim tien jaar met theatergroepen en culturele instellingen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië vanuit de gedachte dat kunst en cultuur onmisbaar zijn voor elke duurzame ontwikkeling. Dit doen ze door creatieve samenwerkingen aan te gaan met kunstenaars die hun nek uit durven te steken in samenlevingen waar vanwege de politieke, sociale of economische omstandigheden bepaalde kunstuitingen moeilijk gerealiseerd kunnen worden. Het schijnbaar onmogelijke mogelijk maken. Bijvoorbeeld door het technisch multimedia vernuft van PIPS:lab te introduceren in de zanderige straten van Khartoum – ver verwijderd van de dichtstbijzijnde Apple store. Dit in combinatie met de expertise van locatietheatermaker Casper Oorthuys en beeldend kunstenaar Folly Teko als Theatre Ambassadors. De Soedanese kunstenaars die participeren zijn lokaal opgeleid in verschillende disciplines: theater, beeldende kunst, muziek en dans. Interdisciplinair werken is echter nieuw. In de samenwerking worden zij gevoed met vaktechnische kennis en worden conventies doorbroken. De uitwisseling levert nieuwe ideeën op, en vraagt om grensoverschrijdende oplossingen. Voor en door alle deelnemers.

Vorig jaar speelde PIPS:lab in aanloop naar dit project door bemiddeling van Theatre Embassy op het Albugaa Theatre Festival en sleepte daar met The Washing Powder Conspiracy de sound & effects en special prize by the jury in de wacht. Dit keer is er gezamenlijk in een proces van 10 weken gewerkt naar een voorstelling met als verbindende thema’s samensmelting en splitsing. De recente afscheiding van Zuid-Soedan speelt vanzelfsprekend mee in het maakproces: het heeft het straatbeeld van Khartoum veranderd, christelijke Soedanezen worden op dit moment gedwongen naar Zuid-Soedan te migreren, de man-vrouw relaties tekenen zich scherper af dan voorheen. Door als individuele kunstenaars samen te werken, ontstaat er een dialoog. Maar ook ruimte voor nieuwe beeldvorming en vormgeving. Traditie ontmoet toekomst.

Met het eiland Tuti op de achtergrond aan de oever van de Nijl maakt het Sudanese publiek kennis met multidisciplinair locatietheater: er zijn grote water torens, die hun gekleurde water uitspugen en de wereld vervuilen, een waanzinnige op geld beluste megalomane ondernemer die  toch zijn meerdere moet erkennen in de oppermacht van de Nijl, verbeeld door een gigantische krokodil; dit alles terwijl een sneltekenaar als een graffiti artiest zijn commentaar op de veranderende wereld live toevoegt aan de voorstelling.

Crossroads/Tagato is een internationale coproductie van Theatre Embassy (Amsterdam), PIPS:lab (Amsterdam) en Albugaa Theatre (Khartoum). Het project is onderdeel van het Global Theatre Connection Program van Theatre Embassy en PIPS:labs missie om de wereld te infecteren met multimedia experimenten…

Wees welkom in Khartoum, of volg het project via:

https://tagato.tumblr.com/ en https://www.facebook.com/groups/187407574697062/

In de zomer 2012 zullen een aantal afgeleide presentaties en performances op Nederlandse festivals te zien zijn.


Deel: ' Theaterproject Crossroads Sudan waar twee wegen samenkomen en scheiden '
Lees ook