Theatervoorstelling over de binnenvisserij op Urk


Palingvissers bespieden aan de waterkant

urk, 20160627 -- Op 7 juli is de premiere van een bijzondere theatervoorstelling op Urk. Locatietheater Prins te Paard neemt het publiek mee op excursie naar een steeds zeldzamer wordend tafereel: een palingvisser. In deze straattheater-achtige voorstelling is een originele IJsselmeerkotter het podium. Het publiek zit gewapend met koptelefoon en verrekijker aan de waterkant en wordt deelgenoot van de worsteling van een eeuwenoude vissersfamilie om het hoofd boven water te houden. In de vorm van een parodie op een natuurdocumentaire wordt in deze voorstelling het leven van de jager en de prooi -het leven van de vissers en de paling-, met elkaar verweven.

Op Urk speelt de voorstelling zich af op de UK114. Deze oude IIsselmeerkotter was jarenlang het tweede huis was van dichter, schrijver en columnist Lennaert Nijgh. Na het overlijden van Nijgh is deze kotter, die nog in de staat verkeert zoals hij hem heeft bewoond, teruggekomen naar Urk. In de eerste week van juli wordt ‘Aaltje’ overdag gespeeld voor schoolklasssen uit Urk en Noordoostpolder.

In de tweede week van juli legt ‘Aaltje’ aan in de Schokkerhaven nabij Schokland. Deze haven werd na de drooglegging van de Noordoostpolder de nieuwe uitvalsbasis van de Genemuider binnenvissers. In de vakantieperiode is de voorstelling daarna ook nog te zien in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, in Zeewolde en in Almere-haven.

Aaltje is een luchtige voorstelling met een knipoog, maar wel met een alarmerende ondertoon. Vroeger, voor de aanleg van Afsluitdijk, waren er nog een paar duizend binnenvissers. Tegenwoordig zijn er nog enkele tientallen over, en de vraag is hoe de toekomst eruit ziet voor dit oerberoep. De binnenvissers zijn aan strikte regels gebonden. Voedsel rechtstreeks uit de natuur halen: het kan in Nederland bijna niet meer. De visstand staat door allerlei oorzaken onder druk. De paling staat zelfs op de Internationale rode lijst. Dat betekent dat deze ernstig wordt bedreigd. Maar tegelijk met de vis verdwijnt er ook sluipenderwijs een beroep dat al eeuwenlang in de Nederlandse delta wordt uitgeoefend. Vist de binnenvisser straks alleen nog als bezienswaardigheid? Ligt er in de winkels straks alleen nog gekweekte vis?

Kaartverkoop en reservering via de website van Prins te Paard: www.prins-te-paard.nl/aaltje. Duur van de voorstelling is ca 30 minuten. Toegang vanaf 10 jaar. Toegangsprijs €7,50.

Locatietheater Prins te Paard (2005) is opgericht door twee makers van het eerste uur van Theatergroep The Lunatics. In hun werk, dat vaak nog de beeldende kenmerken van The Lunatics in zich draagt, draait het vaak om de strijd van een individu om zijn identiteit in een veranderende wereld veilig te stellen.

Voor meer informatie www.prins-te-paard.nl/aaltjeNoot voor redacties:

Deel: ' Theatervoorstelling over de binnenvisserij op Urk '


Lees ook